Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) var fredag på sitt første offisielle oppdrag i jobben, på festpremieren for filmen «Verdens verste menneske» i Oslo. Hun reiser ikke til Finnmark og overføringen av Lappekodisillen.
Foto
Beate Oma Dahle / NTB

Kulturministeren dropper høytidelig samisk markering

Publisert: 18. oktober 2021 kl 12.14
Oppdatert: 18. oktober 2021 kl 12.14

Med kongen til stede skulle etter planen kulturministeren bringe samenes viktigste dokument hjem til Kautokeino. Men etter regjeringsskiftet er reisen droppet.

Tirsdag er det klart for en historisk begivenhet for samisk kultur, når samenes viktigste historiske dokument, Lappekodisillen, overføres til Samisk arkiv i Kautokeino.

Både Arkivverket og Kongehuset har tidligere opplyst at det er kultur- og likestillingsministeren som skal overføre dokumentet, men etter regjeringsskiftet er planen endret.

I stedet for å dra selv, sender kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) statssekretær Gry Haugsbakken (Ap) til seremonien.

– Jeg synes det er skuffende. Med all respekt for statssekretærer, så gir ikke det samme tyngde, sier leder Ellen Inga O Hætta i Høyres samepolitiske utvalg til NTB.

På vegne av Same-Høyre og også den samiske befolkningen mener hun det er beklagelig.

– Jeg har forståelse for at det er vanskelig å gå inn i avtaler som er gjort av den forrige regjeringen, men når det er sagt, så prioriterer selv kongen dette. Jeg håper ikke dette er trenden fra den nye regjeringen, at de ikke prioriterer samiske saker. Det ville være synd, sier Hætta.

– Overrasker meg veldig

Seremonien skjer i Kautokeino tirsdag klokka 17.

Kultur- og likestillingsdepartementet opplyser at statsråden skal være til stede på trontale- og regjeringserklæringsdebatt i Stortinget onsdag klokka 10, og at det ikke gikk an å fly tilbake i tide.

Det er imidlertid ikke noen plikt å være til stede under hele denne debatten, som også strekker seg over til torsdag.

– Dette overrasker meg veldig. For jeg trodde faktisk at man klarte å prioritere det. Jeg har selv vært i et regjeringsapparat og tenker at det er lite strategisk å ikke være på den samepolitiske arena, først som sist, sier Hætta.

Trettebergstuen: – Mye som skal på plass

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen sier til NTB at hun veldig gjerne skulle reist til Kautokeino og vært til stede på den historiske tilbakeleveringen.

Hun sier at hun selv er skuffet over at hun ikke får med seg arrangementet.

– Dessverre ble det slik at etter regjeringsskiftet må vi få på plass endringer i statsbudsjettet, med korte frister og mye som skal på plass. Dessuten skal vi i Stortinget der tiltredelsesdebatten krever at vi som sitter i regjering, er til stede. Det betyr dessverre at planene som var lagt for en god stund siden, må endres, og at jeg ikke får vært til stede. Det er jeg selvfølgelig skuffet over, sier hun.

Historisk dokument

Lappekodisillen, som nå skal overføres til Samisk Arkiv, stammer fra 1751. Dokumentet omtales som samenes «Magna Carta» og sikrer blant annet retten til å flytte reinsdyr over landegrensene.

Det er avtroppende sametingspresident Aili Keskitalo som skal ta imot dokumentet under seremonien i Kautokeino. Hun har ikke fått noen forklaring på hvorfor kulturministeren ikke kommer.

– Men jeg regner med at det har med statsrådsbyttet å gjøre, at den forrige ministeren var interessert i å bidra, men den nye ministeren har tydeligvis ikke anledning eller kan ikke prioritere det. Men på en sånn dag kommer vi alle i skyggen av kongen uansett, sier hun til NTB.

Hva tenker du om det?

– Nei, vi hadde jo håpet å få hilse på den nye kulturministeren, men jeg regner med at hun finner en annen anledning så snart som mulig til å besøke samiske kulturinstitusjoner, sier Keskitalo.

Hun slår fast at overleveringen av Lappekodisillen er en viktig begivenhet for det samiske folket.

– Lappekodisillen er et viktig dokument som etter flere hundre år faktisk fortsatt i dag er aktuell som en internasjonal traktat som har betydning for samiske rettigheter.