Kulturpolitikk

Dans er et av ­kunstuttrykkene som har skapt debatt i og om Kultur­rådet.

Kulturforsker vil dele opp og desentralisere Kulturrådet

Kulturforsker Georg Arnestad ønsker en todeling av Kulturrådet.

Publisert Sist oppdatert

I et lengre intervju, publisert i dagens papirutgave av Dagens Perspektiv, sier han at den delen av rådet som forvalter Kulturfondet bør bli flyttet ut av Oslo. Dette for å sikre rådet en sterkere uavhengighet fra politikk, forvaltning og interesseorganisasjoner. Det er viktig å skape behørig avstand, mener han.

– Kulturrådet må snarest mulig deles inn i en «armlengdedel» og en direktoratdel, sier han.

I «armlengdedelen» har medlemmene av Kulturrådet et hovedansvar for forvaltningen av Kulturfondet slik det opprinnelig var tenkt – basert på et kunstfaglig skjønn og på en armlengdes avstand fra politiske myndigheter. Den praktiske gjennomføringen av dette har alltid vært administrasjonens kjerneoppgaver.

Foto Kulturforsker Georg Arnestad ved Høgskulen på Vestlandet mener Kulturrådet både må deles i to og flyttes vekk fra makten i Oslo. Foto: Høgskulen på Vestlandet.

Den andre delen, «direktoratdelen», skal – uavhengig av rådet, men med nærmere tilknytning til politikken – ha hovedansvar for forvaltningsoppgavene som oversendes fra politisk ledelse i departementet. Det innebærer fordeling av driftsmidler til en rekke institusjoner og organisasjoner som politikerne har prioritert å støtte. Begge disse prinsipielt ulike arbeidsoppgavene har gradvis blitt lagt til Kulturrådets administrasjon, og dette skaper uklarhet om hva slags institusjon Kulturrådet egentlig er.

– Arbeidsoppgavene er for ulike til fortsatt å være under samme tak og samme administrasjon, hevder Arnestad.

I tillegg mener han at den faglige uavhengigheten til Kulturrådet («armlengdedelen») må sikres bedre enn i dag. Verken regjering, Storting eller interessegrupper skal kunne instruere eller direkte påvirke avgjørelsene i rådet. Dette sikres altså best ved en desentralisering av «armlengdedelen» av Kulturrådet.

Les hele saken om Kulturrådet på dagensperspektiv.no 22. mai og på kulturplot.no 26. mai, der også andre forskere, kulturledere og tidligere direktør Ole Jacob Bull uttaler seg.

Powered by Labrador CMS