Annonse
Ifølge Bent Høie kan det være vi kan møtes på festival på denne måten igjen ganske snart, her fra Tons of Rock på Ekeberg i 2019. Foto: Berit Roald / NTB
Kulturbransjen

Krever at støtten forlenges ut året

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Ifølge Bent Høie er en gjenåpning av landet realistisk om allerede én måned.

Det er gode nyheter for kulturlivet, men det gjør også at bransjen frykter for støtteordningene. Kulturminister Abid Raja bekrefter i en e-post til Klassekampen at stimulerings- og kompensasjonsordningene for kultursektoren vil bli avviklet som følge av dette.

«Utbetalinger fra ordningene forutsetter at smitteverntiltak legger begrensninger på gjennomføringen av arrangementer», skriver han.

Må forlenges ut året

Men selv om konsertstedene kan fylle lokalene igjen, vil det fortsatt være et stort behov for videreføring av koronastøtteordningene, mener Hans Ole Rian, leder i kunst- og kulturforbundet Creo.

Han er glad for nyheten om gjenåpning, men sier det er mye regjeringen ikke har tenkt nok gjennom før de annonserte gjenåpningen.

– Å gjenåpne kulturlivet igjen er ikke som å åpne en butikk. Det er omfattende arbeid å starte opp store prosjekter igjen, sier han.

Rian mener støtteordningene må forlenges ut året, og han får støtte fra Dan-Michael Danino, daglig leder for konsertstedet Parkteatret i Oslo. Han tar også imot nyheten med glede, men sier at mange kulturaktører har et stort etterslep når det gjelder kostnader og forteller at de har måttet låne penger for å komme seg gjennom dette.

Stimuleringsordningen for kulturlivet hadde siste søknadsfrist 1. juni og omfatter arrangementer fram til 31. oktober i år.

Ap og SV lover forlengelse

Arbeiderpartiet og SV er ifølge Klassekampen enig i at begge støtteordningene for kulturlivet må videreføres ut året.

– Selv om vi går mer tilbake til normalen, vil konsekvensene for kulturlivet vare lenge, sier Freddy André Øvstegård (SV), medlem i Stortingets kulturkomité.

Anette Trettebergstuen (Ap), nestleder i Stortingets kulturkomité, sier det er farlig å tro at alt nå vil bli som før og mener konsekvensene av pandemien vil vare en stund.

Raja opplyser at Kulturdepartementet har gitt Kulturrådet og Norsk Filminstitutt i oppdrag å kartlegge langsiktige konsekvenser av pandemien og hvilke utfordringer og muligheter den har gitt kulturfeltet.

«Basert på det vil eksisterende og eventuelt nye virkemidler vurderes som mulige tiltak for å gjenoppbygge og utvikle kultursektoren», skriver kulturministeren i en e-post til Klassekampen.

Annonse
Annonse
Annonse