Annonse
Tidligere under korona kunne man være 200 personer uten fastmonterte seter. Nå vurderer helsemyndighetene å endre seteregelen. Foto: Heiko Junge / NTB

Helsemyndighetene på glid for å fjerne seteregel

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Sølvi Rolland, teatersjef ved Ole Bull Scene er svært kritisk til at kravet om fastmonterte seter fortsatt er gjeldene. Ole Bull scene får bare ha 10 personer i publikum, fordi setene ikke er fastmonterte, mens Den Nationale Scene, 100 meter bort i gata, kan ha 200 publikummere fordi teateret tilfredsstiller kravet om fastmonterte seter.

- Det burde jo være slik at et profesjonelt teater kan ha faste henviste plasser. Regjeringen klarer jo å differensiere alt annet, som ulike tiltak ved videregående skoler og ungdomsskoler. For oss er det avgjørende om stolene er skrudd fast i gulvet eller ikke, og ikke smittenivå. Det må være den dummeste regelen noensinne, sier Rolland til Dagbladet.

Kravet om fastmonterte seter har vært gjeldende siden november i fjor. Publikumsbegrensningen for kulturlokaler uten fastmonterte seter har variert fra 50 til 20 og nå til 10 personer i publikum. Daglig leder i Norske Konsertarrangører mener det er på høy tid at regelen revurderes.

- Denne stolleken er på overtid. Myndighetene har differensiert kultursceners seriøsitet på grunn av hvem som har fastmonterte seter. Slik er det jo ikke. Seriøse aktører har, uavhengig av seter, god erfaring med å ivareta publikums smittevern og sikkerhet. Dette kravet har rammet helt vilkårlig, sier Tone Østerdal, daglig leder i Norske Konsertarrangører.

Organisasjonen ber nå helsemyndighetene om å fjerne begrepet «fastmonterte seter».

I januar varslet helseminister Bent Høie (H) revurdering av seteregelen. Helsedirektoratet har fått i oppdrag å gjøre en ny vurdering. Fredag inviterte de til et innspillsmøte om sete-kravet. Der erkjente direktoratet at helsemyndighetene ikke har hatt nok kunnskap om Kultur-Norges praksisfelt.

Østerdal sier de setter pris på ydmykheten, men ønsker at helsemyndighetene skal differensiere mer. Det er mane kommuner med lavt smittetrykk hvor mange kunne tillatt større arrangementer større arrangementer med flere publikummere og samtidig opprettholdt avstandskravet, sier hun.

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Saliba Andreas Korkunc sier at det tar tid å vurdere seteregelen fordi det må gjøres en grundig vurdering av mulige konsekvenser. Så fort regjeringen har tatt en beslutning vil det bli annonsert, sier han.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttets utgangspunkt er at de ønsker å endre kravet om fastmonterte seter til et krav om faste, tilviste sitteplasser, såframt man samtidig kan forsikres om at tiltakene for arrangementer som helhet er tilstrekkelige. Det kom fram i helsedirektoratets invitasjon til innspillsmøtet.

Annonse
Annonse
Annonse