Erik Hillestad, daglig leder i Kirkelig kulturverksted kaller kuttet dramatisk.
Heiko Junge / NTB

Har mistet UD-støtte på 2 millioner kroner til samarbeidsprosjekter med kunstnere fra Midtøsten

Publisert: 9. juni 2021 kl 08.37
Oppdatert: 9. juni 2021 kl 08.37

Siden 2012 har Kirkelig Kulturverksted (KKV) fått i underkant av to millioner kroner fra Utenriksdepartementet (UD) til et samarbeidsprosjekt med kunstnere fra Midtøsten. Det får de ikke lenger. Det samme gjelder festivaler som Førde Internasjonale Folkemusikkfestival, Oslo World og Melafestivalen.

KKV mener kultursamarbeidet har bidratt til demokratiutvikling i Midtøsten, gjennom å gi næring til kunstnerskap i regimer med lite ytringsfrihet og manglende menneskerettigheter. Daglig leder i KKV, Erik Hillestad, er derimot ikke særlig overrasket over Høyres kulturpolitikk.

– I den grad høyresiden har sans for kultur, er det snakk om kultur som skal lønne seg. Så sånn sett er det ikke så overraskende. Men med menneskerettighets- og flyktningsituasjonen i verden, er det overraskende at et parti som Høyre ikke ser betydningen av støtte til dette, sier han til Vårt Land.

Hillestad mener derfor kuttet er dramatisk.

Statssekretær Jens Frølich Holte kaller det omorganisering og mener det er en mye bedre innretning for bistandsfeltet. Bistandspenger skal ikke brukes til å støtte mindre enkeltproduksjoner, mener han. Fortrinnsvis går pengene til aktører i utviklingsland. Et fåtall mottakere er norske.

– Påstandene fra Hillestad er grunnløse og får stå for hans egen regning, men vi er uenig om strategi, sier statssekretæren og peker på 2020-statsbudsjettets 100 millioner til kulturell bistand.

Millionsummen utgjør om lag en kvart prosent av 2020s totale bistandsbudsjett på 39,2 milliarder kroner, som igjen tilsvarer ca. én prosent av bruttonasjonalinntekten.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb