Kultur-Norge aksjonerer i fjor høst med å lyssette Deichmann bibliotek, Operaen og Munchmuseet Lambda med et rødt lys for å varsle om at det brenner et rødt farelys for kultur- og eventbransjen på grunn av koronarestriksjoner. Nå reagerer mange på vilkårlig og uforutsigbar støtteordning.
Foto
Fredrik Varfjell / NTB

Halvparten av kulturaktører fikk avslag om koronastøtte

Publisert: 16. april 2021 kl 08.10
Oppdatert: 16. april 2021 kl 08.10

I kulturbransjen har halvparten av dem som kvalifiserer til stimuleringsordningen, fått avslag. Sinnet vokser mot kulturministeren.

Kulturminister Abid Raja (V) har oppfordret kulturlivet til å planlegge og gjennomføre arrangementer innenfor smittevernreglene.

Før jul fikk stort sett alle som oppfylte vilkårene under stimuleringsordningen, tilsagn på søknaden. Men i tildelingen for januar-juni er støtte innvilget for bare halvparten av dem som er kvalifisert, skriver Aftenposten.

Mange av arrangementene var allerede gjennomført da avslaget kom. En rekke kulturaktører risikerer nå milliontap, konkurs og nedstengning, ifølge avisen. Kulturrådets tildeling av midler får kritikk for å bære preg av vilkårlighet og inkonsekvens.

Krever umiddelbar endring

I et brev til kulturministeren krever sju konserthus – blant annet konserthusene i Oslo og Stavanger, samt Grieghallen i Bergen og Olavshallen i Trondheim – at det gjøres endringer umiddelbart, skriver VG. Prinsippet om at tildeling i 2020 skal påvirke grunnlaget for tildeling i 2021, må vrakes, mener de.

– Jeg vil si til hver og en av dem som har fått avslag, at jeg forstår dere godt. Jeg kjenner deres smerte, frustrasjon og fortvilelse dypt inni meg. Jeg føler med dere alle! sier Raja til Aftenposten.

Raja ber folk søke igjen

Han sier han først forrige fredag ble kjent med tallene fra Kulturrådet. Bakgrunnen for at ordningen har truffet dårligere i vår er ifølge Raja at smittesituasjonen har endret seg underveis.

– Jeg trenger litt tid til å gå de nødvendige rundene med både beregninger og vurderinger. Jeg kommer så snart det lar seg gjøre tilbake med løsninger. I mellomtiden har vi oppfordret alle til å søke igjen. Vi utsatte også søknadsfristen. Det kommer flere søknadsrunder for hele perioden, sier han.

Raseri

Sentrale aktører fra norsk musikkliv har de siste dagene stått fram i flere medier og skarpt kritisert mangel på forutsigbarhet. Ord som «raseri», «sjokkert», «en kniv i ryggen» og «kulturpolitisk skandale» brukes for å beskrive det som har skjedd.

I en konsertturné kan én konsert ha fått støtte, mens en annen ha fått avslag. Samtidig opplever flere konsertsteder at en konsert med eksempelvis Morten Abel får tilskudd, mens en Odd Nordstoga-konsert samme sted får avslag, ifølge VG.

Flere enn ventet søkte

Kulturrådet, som administrerer stimuleringsordningen, skriver at det kom flere søknader til ordningen enn ventet, og at mange er skuffet over å ha fått avslag. I første runde kom det rundt 700 søknader, mens i vår var det 835.

– Vi har forståelse for at resultatet av en helhetsvurdering kan være vanskelig å lese ut av den enkelte avslagstekst, og at det ikke alltid vil være åpenbart hvilke kriterier som har gjort at enkeltsøknader faller utenfor, skriver rådet.

I vurderingen legges det blant annet vekt på god geografisk spredning, mangfold av kulturuttrykk og at kulturtilbudet oppleves som tilgjengelig for publikum. Kulturrådet har også vurdert om planene for arrangementet framstår som urealistisk sett i lys av blant annet smittevernsituasjonen.