Annonse
OMORGANISERES: Kulturrådet omorganiseres. Her representert ved ledergruppen. Foto: Ilja Hendel
Omorganisering i Kulturrådet

Frykter for kunstens frihet ved kulturinstitusjoner

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Omorganiseringen av Kulturrådet skal skje uten politisk behandling, og innebærer blant annet at rådet får nye arbeidsoppgaver. Fremover må nemlig musikk- og scenekunstinstitusjonene sende søknader om tilskudd til Kulturrådet framfor Kulturdepartementet.

Nå er flere institusjoner bekymret for at endringen ikke bare er administrativ, men at den også innebærer en overgang fra rammetilskudd til mer prosjektbasert finansiering. En av de som reagerer er Teatersjef ved Det Vestnorske Teatret, Solrun Toft Iversen. Hun frykter at ansvarsoverføringen er et skritt mot en mer detaljert målstyring av den kunstneriske virksomheten.

– Endringen kan føre til at vi må levere på flere politiske mål, og en mer instrumentell kulturpolitikk hvor oppmerksomheten dreies bort fra kjernevirksomheten vår, som er kunstnerisk kvalitet, sier hun til Klassekampen.

Hun frykter dette fører til større målstyring og mer rapportering. Dette er hun redd for vil stjele ressurser fra det kunstneriske arbeidet, og at kvalitet vil byttes ut med målbare parametere.

Morten Gjelten, direktør i Norsk teater- og orkesterforening (NTO), reagerer på og er kritisk til at omorganiseringen ikke er vedtatt politisk. Kulturdepartementet selv sier det er snakk om administrative oppgaver, men Gjelten mener det er endringer av direktoratsoppgaver som krever politisk behandling.

NTO har sendt et brev til familie- og kulturkomiteen på Stortinget hvor de ber Stortinget stanse omorganiseringen.

 

Annonse
Annonse
Annonse