Annonse
Susanna Wallumrød fikk avlyst fire konserter på grunn av koronapandemien i forrige uke. Nå vet hun ikke om hun får honorar for de avlyste konsertene. Foto: Gitte Johannessen / NTB

Fortviler over Kulturrådets nye regel

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Konsertarrangører som må avlyse på grunn av korona, får ikke lenger lov til å honorere artistene med penger de har fått fra Kulturrådet.

– Det er ingen andre yrkesgrupper som ville godtatt noe liknende: at man ikke skal få betalt noe som helst selv om oppdraget må avlyses på grunn av myndighetenes smitteverntiltak, sier Susanna Wallumrød, til Klassekampen.

På grunn av de nye koronarestriksjonene ble hennes planlagte fire konserter avlyst sist uke – nå er hun usikker på om hun får honorar for disse spillejobbene, på grunn av Kulturrådets nye regel.

– Når man inngår en kontrakt med en artist om å spille på et sted, må man følge vanlige lover og regler. Arrangørene kan ikke bare avlyse i siste liten og si «beklager, men dere får ingen penger for oppdraget likevel, fordi Kulturrådet ikke tillater dette», sier Kari Grete Jacobsen, daglig leder ved Østnorsk Jazzsenter, som har stilt seg i spissen for opprøret mot den nye regelen.

Til Klassekampen svarer Kulturrådet at endringen i regelverket ikke vil få konsekvenser for andre enn dem som søkte om støtte i fjorårets siste søknadsrunde. Alle institusjoner, kunstnere og andre kulturaktører som mottok tilskudd før dette, vil ikke bli berørt.

Ifølge Mariann Komissar, avdelingsleder for kunstnerisk produksjon og formidling i Kulturrådet, er målet å gå tilbake til «en mer ordinær praksis» for tildelinger fra Norsk Kulturfond. Dette for å sikre at midlene går til aktivitet i kultursektoren og fordi de har et håp om at pandemien nærmer seg slutten, sier hun.

Men etter den siste nedstengingen av Oslo-regionen, frykter Kari Grete Jacobsen ved Østnorsk Jazzsenter at mange artister vil miste honorarer som de trenger til nødvendig livsopphold, og at mange av artistene som blir rammet av Kulturrådets regelendring, faller mellom to stoler fordi de ikke passer inn i de andre støtteordningene som er innført at kulturminister Abid Q. Raja (V).

Hun reagerer også på at det er artister som er helt avhengige av prosjektstøtte for å kunne gjennomføre turnévirksomhet, som nå får svi, og mener regelen føyer seg inn i rekken av andre koronatiltak hvor regelverket er tilrettelagt de store og mer kommersielle aktørene.

Kulturdepartementets kommunikasjonsenhet sier til Klassekampen at Raja ikke har noen kommentar, men viser videre til Kulturrådet.

Annonse
Annonse
Annonse