Annonse
Det spekuleres i om den nye regelen for makshonorar i stimuleringsordningen er for å imøtekomme kritikken som kom etter at Kurt Nilsen fikk over 13 millioner for å arrangere julekonserter før jul. Foto: Thomas Andersen / TV 2

Foreslår maksgrense på honorarer

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Da Kurt Nilsens juleturné fikk over 13 millioner kroner fra stimuleringsordningen for å gjennomføre 26 konserter, var det flere som mente det var for mye. Andre forsvarte det, og viste til at pengene ikke gikk direkte til Nilsen, men selskapet hans og alle de som jobber med konsertene på ulike måter.

Nå er det blitt lagt frem et utkast til den nye stimuleringsordningen for 2021. I ett av punktene ser ut til å ha blitt lagt til nettopp på grunn av kritikken mot Nilsen. Store artister kan i 2021 fortsatt få støtte til å holde konserter, men hvis konserten blir stengt ned av myndighetene, vil artisten få beholde maks 45.000 kroner i honorar.

Jöel Schwalenstöcker, styreleder i Nemaa, bransjeorganisasjonen for managere og bookingagenter, mener det hele virker som om staten bare prøver å unngå en ny runde med bråk som før jul. Han skjønner at man vil unngå store utbetalinger og overskudd til artister, men at med innblikk i hvordan pengene vil fordeles, så burde man skjønne at det ikke er noe å lage bråk rundt. Han mener det hele er feilslått politikk,

Også Creo, Virke og Norske Konsertarrangører er skeptiske til den nye regelen. De skriver i sin felles høringsuttalelse at begrensningen vil «ramme mange artister» og apparatene deres hardt, skriver Aftenposten.

Slik forskriften står nå, kan artisten ende opp med å tape penger dersom et arrangement blir stengt ned, mener Schwalenstöcker.

Kulturminister Abid Raja (V) svarer ikke på om den nye regelen er lagd for å imøtekomme kritikken som kom før jul, men selv mener han grensen på 45.000 kroner er høy.

- En slik maksgrense mener jeg ikke er urimelig dersom arrangementet ikke kan finne sted. Mange artister og utøvere opererer med lavere honorarnivå enn 45.000 kroner, og vil dermed ikke merke begrensningen, sier Raja.

Hans statssekretær, Gunhild Berge Stang, svarer på kritikken fra bransjeaktørene. Hun sier:

- Grunnen til at vi sender forskriften på høring, er nettopp for å få disse innspillene. Høringsfristen gikk ut før helgen, og jeg er i gang med å lese gjennom det jeg har fått. Jeg har allerede sett at det er stilt spørsmål rundt denne bestemmelsen og vurderer den på lik linje med det andre som har kommet inn.

Annonse
Annonse
Annonse