Annonse
– Det er et stort problem at kulturarbeidere presses til å bli løsarbeidere, sier Rødts Bjørnar Moxnes. Han vil sette en stopper for at kulturaktører kan hyre inn oppdragstakere i stedet for å ansette. Foto: Berit Roald / NTB

De rødgrønne vil sikre rettighetene til kulturarbeidere

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Fredag i forrige uke ble det kjent at flere og flere i kultursektoren blir selvstendig næringsdrivende fordi kulturaktører ikke ansetter folk. Konsertscener, privatteatre og filmproduksjoner hyrer i stedet inn oppdragstakere, noe som betyr at disse kulturarbeiderne går glipp av goder som tjenestepensjon og sykepenger.

Dette vil de rødgrønne sette en stopper for.

– Det er et stort problem at kulturarbeidere presses til å bli løsarbeidere. De mister sikkerhetsnettet som andre arbeidere har som arbeidstakere, og det er en uverdig behandling av folk, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Klassekampen.

Nylig la Rødt frem et forslag på Stortinget om at det må defineres tydeligere kriterier for når en arbeidsgiver skal kunne bruke selvstendige oppdragstakere, og i november fikk partiet med seg de andre rødgrønne partiene på et forslag om et tillegg til arbeidsmiljøloven. Dette tillegget skal klargjøre hvem som skal regnes som arbeidstakere.

Med disse to forslagene kan da ikke et teater hyre inn folk som selvstendige oppdragsgivere hvis arbeidet som skal gjøres er noe teateret normalt driver med. Dermed må for eksempel skuespillere være ansatt i arbeidet med en oppsetning.

Kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen, sier at Ap også jobber med å sikre rettighetene og statusen til alle som jobber på kulturfeltet.

På vårens landsmøte vedtok partiet å tydeliggjøre arbeidsgiveransvaret i arbeidsmiljøloven og å stramme inn på muligheten til å omgå arbeidsgiveransvaret. Det er ikke greit at arbeidsgivere av økonomiske årsaker velger å ha folk på oppdrag i stedet for å ansette, sier hun, og peker på at kultursektoren bærer et generelt preg av mye midlertidighet og frilansing.

Trettebergstuen varsler derfor en opprydning på feltet hvis Arbeiderpartiet får makta etter Stortingsvalget til høsten.

Annonse
Annonse
Annonse