Annonse
Kulturpolitisk talsperson Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet mener støtten til Norsk Forfattersentrum må styrkes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Vil styrke Norsk Forfattersentrum

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

I fjor høst skrev Kulturplot om Norsk Forfattersentrum som måtte kutte alle produksjonsmidlene fra 1. januar i år, etter å ha varslet om bekymringsverdig ressursmangel.

Siden 2013 har Norsk Forfattersentrum sett en årlig realnedgang i statlig støtte. I en høring i Kulturdepartementet 21. oktober 2019 etterlyste organisasjonen 5,2 millioner kroner til å styrke administrasjonen, oppgradere systemer, produksjonsmidler og tiltak for kompetanseheving av egne medlemmer.

Flere oppdrag, minkende midler

Organisasjonen har gjentatte ganger varslet om alvorlig ressursmangel, og stort press på de ansatte. Likevel ruller det bare inn flere og flere bestillinger, mange av dem fra offentlige kulturhus og biblioteker rundt om i landet. Siden 2013 har organisasjonen fått 1.198 flere oppdrag, til sammen 8.981.

Flere av opposisjonspartiene sier nå at de ønsker å øke støtten til Norsk Forfattersentrum. I sitt alternative statsbudsjett har Arbeiderpartiet økt støtten til Norsk Forfattersentrum med fem millioner kroner. Også Senterpartiet og SV har økt støtten til organisasjonen i sine alternative budsjetter. Det kommer frem av en artikkel publisert på Forfattersentrums egne nettsider.

Daglig leder Ingvild Christine Herzog i Norsk Forfattersentrum uttrykte spesiell bekymring for Den kulturelle skolesekken (DKS) etter at produksjonsmidlene nå blir kuttet. Norsk Forfattersentrum er nemlig den eneste instansen i Norge hvor hvem som helst kan søke om midler til utvikling av litterære produksjoner.

Vil bevare Den kulturelle skolesekken

Kulturpolitisk talsperson Åslaug Sem-Jacobsen i Senterpartiet trekker også frem bevaringen av DKS som en sentral årsak til å øke støtten til Norsk Forfattersentrum.

– Norsk Forfattersentrum sørger for formidling av norsk samtidslitteratur til lesere over hele landet. De er sentrale bidragsytere til Den kulturelle skolesekken, som er et viktig tilbud til hele landets barn og unge. Jeg syns også det er positivt at Norsk Forfattersentrum bidrar til at biblioteker og kulturhus rundt om i landet får til blant annet bokbad og skrivekurs. Det gir oss et rikt og variert kulturtilbud lokalt, noe Senterpartiet er opptatt av, sier Sem-Jacobsen til nettstedet.

Forfattersentrum-leder Ingvild Christine Herzog håper regjeringen lar seg inspirere av innspillene til de rødgrønne partiene.

– En fremtidig økt støtte over statsbudsjettet vil være sårt tiltrengt og gull verdt for norske forfattere, sier hun.

Annonse
Annonse
Annonse