Annonse
Foto: Terje Pedersen / NTB
Stimuleringsordningen

– Uforutsigbar støtteordning

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Forskriften for stimuleringsordningen, ordningen som skal bidra til å holde hjulene i gang i kulturlivet, ble klar fredag.

Nå reagerer leder Morten Gjelten i Norsk teater- og orkesterforening. Han sier til Klassekampen at koronastøtteordningen er uforutsigbar.

Stimuleringsordningen skal å erstatte den nåværende kompensasjonsordningen for arrangører og underleverandører, som skal fases ut innen nyttår.

Hensikten med ordningen er at den skal bidra til å stimulere til flere konserter, forestillinger og publikumsrettede aktiviteter. I stedet frykter flere av kulturlivets interesseorganisasjoner at ordningen vil bomme på målet.

– Ingen er, slik vi leser det, garantert å få penger, og hvor mye er heller ikke mulig vite. Hvis jeg var arrangør, ville jeg vært svært forsiktig med å planlegge nye arrangementer når det hefter så stor usikkerhet ved ordningen, sier direktør Morten Gjelten til avisen.

Detaljene rundt ordningen ble ikke kjent før Kulturdepartementet sendte ut forskriften for den nye ordningen på høring før helga, med frist for respons allerede tirsdag klokka 12. At næringen skulle få en stimuleringsordning, ble kjent allerede da regjeringen holdt pressekonferanse i august.

Tone Østerdal, daglig leder i Norske konsertarrangører, var blant de mange som reagerte med glede da kulturminister Abid Q. Raja (V) annonserte ordningen den gangen. I dag, etter å ha lest forskriften, har begeistringen svunnet hen.

– Bransjen har blødd i over sju måneder nå, og det er ingen som har mulighet til å ta den type risiko som det legges opp til i forskriften. Dette er ikke tida for at Kulturrådet skal drive skjønnsmessige vurderinger og ha fokus på kunst- og kulturpolitiske mål, sier Østerdal til Klassekampen.

Hun reagerer blant annet på at Kulturrådets administrasjon får ansvar for å behandle søknadene og fordele pengene «etter en skjønnsmessig helhetsvurdering». Også Gjelten spør seg om det virkelig bør være Kulturrådets administrasjon som skal bestemme over liv og død i kulturlivet etter skjønn.

Annonse
Annonse
Annonse