Annonse
«Bong Thom – The Big Brother» er det nye dokumentarprosjektet til den prisbelønte filmskaperen Zaradasht Ahmed og produksjonsselskapet Ten Thousand Images. Foto: NFI
Filminstituttet «girer opp»

To dokumentarer og Giævers nye webserie får støtte

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Løge sier pakken «vil treffe svært godt i høst», og sikter til at filmbransjen kan holde hjulene i gang.

– Vi vil kunne fortsette å gi tilskudd til en rekke sterke prosjekter, som de tre vi nå har vedtatt, sier han – og viser til at Filminstituttet mandag kunne gi fire millioner kroner i tilskudd til tre filmprosjekter.

Det er snakk om to dokumentarer – samt at Ole Giævers lenge planlagte webserie «Klone», kalt «en humoristisk utforskning av to menneskers og en klones eksistensielle identitetskriser».

«Klone» får i underkant av millionen i utviklingstilskudd, noe som skal brukes til å lage en pilot for den prisbelønte filmregissørens prosjekt der han igjen selv har hovedrollen. Ifølge NFIs filmkonsulent tar den både situasjonskomedien og webserieformatet på alvor.

De to dokumentarene står det også kjente navn bak:

Den prisbelønte kurdisk-norske filmskaperen Zaradasht Ahmed har fulgt to unge brødre som lager karaokesanger og romantiske musikkvideoer i etterkrigstidens Kambodsja. «Bong Thom – The Big Brother» får karakteristikken «et nært og universelt portrett av to ungdommer som forsøker å frigjøre seg og slå gjennom, langt hjemmefra». Dokumentaren, som får 1.350.000 kroner i produksjonstilskudd, tar også for seg når krigens konsekvenser fortsetter over i fredstid.

«Utøya Survivors» er tittelen på den andre støttede dokumentaren, som får 1,7 millioner kroner. Det er historien om fire unge kvinner som overlevde Utøya, og som i årene som følger «velger å konfrontere hat og frykt med politisk engasjement», heter det.

Det er regissørene Aslaug Holm og Sigve Endresen som tar for seg både hvordan hver enkelt og samfunnet har reagert i tiden siden 2011.

Annonse
Annonse
Annonse