Annonse
Illustrasjonsfoto. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Støttegruppe saksøker staten for å få stoppet rivingen av Y-blokka

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Blant deltakerne i Støtteaksjonen, er Norske arkitekters landsforbund, Fortidsminneforeningen og Oslo Arkitektforening, skriver NRK.

De sier at prosessen rundt rivingen er formet slik at ingen kan klage på den, noe de mener er udemokratisk. Derfor sier de at de ikke hadde noe annet valg enn å gå til søksmål.

Advokat Berit Reiss Andersen sier målet med søksmålet er å få kjent rivningsvedtaket ugyldig.

– Dette gjør vi ved å fremheve plassens betydning som et punkt i byen, som fikk en ny betydning gjennom 22. juli, sier Andersen.

19. desember i fjor kunngjorde Kommunal- og moderniseringsdepartementet at vedtaket om å rive Y-blokka blir stående.

Y-blokka sto ferdig i 1969 som en del av regjeringskvartalet. Det er tegnet av arkitekt Erling Viksjø og omtales som et senmodernistisk hovedverk i Norge. Kunstnerne Carl Nesjar og Pablo Picasso står bak verkene «Fiskerne», som sees på veggen ut mot Akersgata, og «Måken» i vestibylen.

Torsdag skal det avholdes en protestkonsert foran Y-blokka klokken 18. Kjente artister som Lars Lillo-Stenberg, RAVI, Elvira Nikolaisen, Stein Torleif Bjella & Kjartan Kristiansen, Brenn og Valentinerne skal spille i den musikalske markeringen. Tidligere kulturminister Åse Kleveland og tidligere klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) stiller også opp.

 

Annonse
Annonse
Annonse