Annonse
Støtteaksjon for å bevare Y-blokka demonstrerte torsdag i protest mot vedtaket om å rive bygningen i regjeringskvartalet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Y-blokka

Statsministeren vil ikke snu

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

«Snu Erna!» var slagordet til 1500 demonstranter som gikk i fakkeltog fra regjeringskvartalet til Stortinget for å vie sin støtte til bevaring av Y-blokka torsdag forrige uke.

Flere kunstnere har også organisert seg og kommet med kraftige reaksjoner siden beslutningen om å rive Y-blokka ble vedtatt i fjor høst. Årsaken er blant annet det kjente kunstverket av Pablo Picasso og Carl Nesjar som pryder bygget.

I et innlegg på Facebook oppfordrer kunstner Jan Christensen til boikott av «all form for kunstnerisk produksjon, salg av kunst eller formidling av kunst til Regjeringskvartalet,» opplyser Klassekampen. Til avisa sier Christensen at «ingen kunstnere vil ødelegge sin karriere på å utsmykke det nye Regjeringskvartelet» og at det handler om å stå på «rett side av historien».

Vil ikke snu

Men statsminister Erna Solberg viser ingen tegn til å snu i saken. Spørsmål fra Dagsavisen om hvordan statsministeren stiller seg til saken, ble videreformidlet til Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD), uten videre svar fra Solberg.

Statssekretær Lars Jacob Hiim i KMD opplyser imidlertid til Dagsavisen at å snu i saken er lite aktuelt fordi det vil gjør det nødvendig å omprosjektere og betydelig øke kostnadene for å bygge et nytt regjeringskvartal. Hiim viser til at beslutningen om å rive Y-blokka har fått bredt flertall i både Stortinget og Oslo bystyre.

Skal sikre kunstverk

Det er Statsbygg som står for rive-operasjonen som ennå ikke har fått en fastsatt dato. Til Dagsavsien opplyser Statsbyggs kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim at rivingen er «møysommelig arbeid» som vil ta lang tid.

– Det er mange ting som skjer før vi kan sette i gang rivingen. Aller først skal området sperres av og så skal vi sørge for at Picassos kunst hentes ut og sikres. Det er det aller viktigste, sier Aschim til avisa.

Annonse
Annonse
Annonse