Kulturpolitikk

Regjeringen sender forslag på samiske og kvenske navn på Kongeriket Norge ut på høring. Foto: Heiko Junge / NTB

Regjeringen foreslår samiske og kvenske navn på Kongeriket Norge

I forbindelse med samisk språkuke foreslår regjeringen samiske og kvenske navn på Kongeriket Norge. Forslagene skal nå på høring.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen foreslår å vedta Norga / Norgga Gonagasriika (nordsamisk), Nöörje / Nöörjen Gånkarïjhke (sørsamisk) og Vuodna / Vuona Gånågisrijkka (lulesamisk) som offisielle navn på Norge og Kongeriket Norge.

I en pressemelding opplyser Kommunal- og moderniseringsdepartementet også at Norja blir det offisielle kvenske navnet på Norge, mens det sendes ut to ulike forslag til kvensk ord for Kongeriket: Kuningsvaltakunta og Kuningasriikki.

– Dette er viktig for å synliggjøre språkene. Sametinget ønsker blant annet å sette opp riksgrenseskilt med samisk språkform i enkelte områder. Dette blir mulig når vi får nye, offisielle nasjonsnavn, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H).

I pressemeldingen heter det at en innføring av offisielle samiske og offisielt kvensk navn på Kongeriket Norge vil bekrefte og synliggjøre Norge som en mangfoldig og flerspråklig stat.

Powered by Labrador CMS