Annonse
SVs kulturpolitisk talsperson Freddy André Øvstegård sammen med partileder Audun Lysbakken. Partiet etterlyser en langvarig ordning for frilansere. Foto: Terje Pedersen / NTB
SV

– Raja gjemmer seg bak stimuleringsordningen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

– Flere profesjonelle dansemiljøer og dansekompanier rundt om i Norge har vokst fram blant annet som følge av flere år med prosjekttilskudd fra Norsk kulturfond, sa Abid Raja (V) under dagens pressekonferanse, hvor han blant annet annonserte at landets dansefelt skal få økte bevilgninger på 14 millioner kroner over neste års statsbudsjett.

Men kulturpolitisk talsperson Freddy André Øvstegård i SV mener Raja pakker små tall inn i store ord. Totalt er årets forslag til kulturbudsjett på 23,6 milliarder kroner – en økning på 3,7 milliarder fra i fjor. Og Kulturfondet Raja skryter av, har i realiteten blitt kuttet i. Det påpeker kulturpolitisk talsperson Freddy André Øvstegård i SV.

Det virker som at Raja tror pandemien magisk vil være over etter klokka slår 12 på nyttårsaften

– Raja gjemmer seg bak pengene til stimuleringsmidler, som i seg selv er bra, men langt på vei holdent når kulturlivet står midt i sin verste krise siden andre verdenskrig. Jeg mener spesielt det er sjokkerende at kulturfondet, en bærebjelke for store deler av kulturlivet, får realkutt når ikke bevilgningen står i stil med forventa prisvekst, sier Øvstegård til KulturPlot.

2,5 millioner kroner er satt av til å stimulere til gjennomføring av arrangementer innen kultur, frivillighet og idrett. Pengene er satt av for de første seks månedene i 2021, og gjelder altså ikke for hele 2021. Under dagens pressekonferanse gjentok kulturministeren sitt løfte til kulturlivet: At regjeringen vil jobbe for å justere og opprette nye ordninger til feltet, ettersom behovet dukker opp.

Ikke et ord om kulturlivets frilansere

Øvstegård reagerer likevel på at ingenting ble nevnt om situasjonen til selvstendig næringsdrivende og frilansere etter at dagens ordning utløper ved årsskiftet.

– Det virker som at Raja tror pandemien magisk vil være over etter klokka slår 12 på nyttårsaften. Da  har Rajas regjering avviklet kompensasjonen for selvstendig næringsdrivende som vil bli stående på bar bakke uten sosialt sikkerhetsnett, og kompensasjonsordningen for avlyste arrangementer vil også være utfaset. Det er naivt å tro at vi ikke vil trenge kompensasjon også i 2021, særlig med lokale utbrudd og lokal nedstenging som den i Bergen, sier Øvstegård.

Det holder ikke å komme med brannslukkeren etter at krisen har rammet, mener han.

– SV mener at stimuleringsmidler må suppleres med kompensasjon for lokal nedstenging, kulturfondet må rustes opp i møte med korona, ikke kuttes. Selvstendig næringsdrivende og frilanserne må få hjelp også første nyttårsdag.

Annonse
Annonse
Annonse