Annonse
Det er åpnet kystpilegrimsenter i Bergen. Ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) sier støtte fra staten er en forutsetning for kommunens satsing. Foto: Terje Pedersen / NTB

Pilegrimer vil ha mer støtte

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Det vandrer stadig flere på pilegrimstiene rundt om i landet. Regjeringen har oppmuntret kommunene til å legge til rette for pilegrimsvandringer. Det har de også gjort.

Det er dannet et nasjonalt pilegrimssenter for å koordinere arbeidet og stimulere til økt aktivitet. De har søkt om 11,5 millioner i statsstøtte. De er ikke tilgodesett med mer enn én million.

Det var Vårt Land som først omtalte saken.

Lederen for senteret, Hans Morten Løvrød, betegner likevel støtten som en halv seier: Nasjonalt pilegrimssenter har kommet inn på statsbudsjettet.

Det er åpnet kystpilegrimsenter i Bergen og et senter på prøve i Selje i Stad kommune.

Skal disse sentrene fortsette å eksistere, trengs det støtte. I Bergen trenger de fem millioner for å kunne trygge driften neste år. De andre seks sentrere trenger rundt en halv million hver.

– Vi frykter bråstopp dersom staten ikke blir med, sier Løvrød til Vårt Land.

– Når staten inviterer til dans, er det rimelig at de tar sin rettmessige del. Det skjer ikke her. Den summen som ligger inne i statsbudsjettet er for liten til at fylkeskommunen kan dekke inn gapet, sier Jon Askeland (Sp) som er fylkesordfører i Vestland.

Ordfører i Bergen Marte Mjøs Persen (Ap) sier det var en klar forutsetning for kommunens satsing at ­staten bidrar.

De satser på de lykkes med å få økt støtte i budsjettbehandlingen i Stortinget.

Annonse
Annonse
Annonse