Annonse
Nordiske Mediedager Digital 2020, kulturminister Abid Raja (V). Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Norsk forfattersentrum vil ha koronastipend til forfattere

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Det melder Dagsavisen.

– Honorarkjøringen vår forrige uke var på 300.000 kroner, mot normalt opp mot 1.4 millioner kroner ukentlig i mai. Og da er alle avlyste oppdrag for Den Kulturelle Skolesekken fullhonorert. Koronakrisen er i ferd med å rive bort grunnlaget for en forfatterinntekt, sier daglig leder Ingvild Herzog i Norsk forfattersentrum til avisa.

Norsk forfattersentrum formidler oppdrag og sikrer standardavtaler for 1650 norske forfattere. Den 8. mai sendte organisasjonen et brev til kulturminister Abid Raja (V) der de ytrer bekymring over koronautsiktene og etterlyser et møte med ministeren.

LES OGSÅ | Potten er tom: Norsk forfattersentrum i pengekrise

Norsk forfattersentrum foreslår at det opprettes et forfatterstipend – 100 tremåneders stipend og 40 ettårige skrivestipend – begge med kort søknadsfrist og svar før sommeren.

Men så langt har ikke Raja møtt med Norsk forfattersentrum. Han har heller ikke møtt med Den norske forfatterforening som har kommet med forslag om å øke Kulturrådets ekstraordinære koronaordning med 30 millioner kroner.

Rajas fravær får Herzog til å reagere kraftig:

– Jeg kan ikke skjønne hvordan kulturministeren kan danne seg en helhetlig forståelse av det litterære systemet uten å snakke med forfatterorganisasjonene. Det er ikke rart at ordningene som innføres ikke treffer, når de ikke er gjennomdiskutert med dem det gjelder, sier hun til Dagsavisen.

Annonse
Annonse
Annonse