Annonse
Daglig leder Susanne Kaluza ved Litteraturhuset i Oslo er sammen med daglig leder Roy Freddy Andersen ved Litteraturhuset i Fredrikstad svært bekymret for litteraturhusenes fremtid. Foto: Maria Goss / Res Publica

Litteraturhus i akutt krise - trenger penger de to neste ukene

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Koronakrisen har rammet Litteraturhuset i Oslo hardt. Nylig kom 20 forfattere med et nødrop i Aftenposten om å redde institusjonen.

Nå varsler daglig leder Susanne Kaluza at Litteraturhuset trenger støtte i løpet av de to neste ukene for å overleve, melder Dagsavisen.

Mister millioner

Også Litteraturhuset i Fredrikstad sliter. Begge de to litteraturhusene er organisert som stiftelser og faller dermed utenfor regjeringens kompensasjonsordninger. Hovedinntektene kommer fra utleie av lokaler til arrangementer – som i lys av koronasituasjonen er avlyst. For Litteraturhuset i Oslo er det snakk om leieinntekter på 6,7 millioner kroner per år. Litteraturhuset i Fredrikstad har på sin side nedjustert årsprognosen for egeninntekter fra 7,5 til 1,3 millioner kroner.

LES OGSÅ | Litteraturhuset vil hjelpe utsatte litteraturarbeidere

Litteraturhusene i Trondheim og Bergen har ikke hatt like omfattende tap under koronakrisen ettersom de er organisert annerledes, opplyser Dagsavisen.

– Det er alvorlig nå. De ansatte er permittert ut juni, per nå har vi ikke økonomi til å ta dem tilbake. Vi som er igjen her gjør alt selv, vasker trapper og koker kaffe. Vi klager ikke på det. men vi får ikke gjort det vi egentlig skulle, å lage arrangementer og program for høsten. Det blir litteraturhus uten litteratur, sier daglig leder Roy Freddy Andersen ved Litteraturhuset i Fredrikstad.

Vil utvide kompensasjonsordningen

Til Dagsavisen sier statssekretær Gunhild Berge Stang (V) at Kulturdepartementet har foreslått for Stortinget at «kompensasjonsordningen for arrangører i kultursektoren skal videreføres og justeres, blant annet slik at visse aktører som opplever inntektstap relatert til billettinntekter uten å være arrangør, kan tas inn i ordningen» og at «dette omfatter litteraturhus».

Kulturdepartementet opplyser at de venter på Stortingets behandling.

Annonse
Annonse
Annonse