Kulturpolitikk

Kulturminister Abid Q. Raja.

– Lite gjennomtenkt

Regjeringen har flyttet mange tiltak fra Norsk kulturfond over på statsbudsjettet. – Det er problematisk uten en kunstfaglig skjønnsvurdering, sier leder for Norsk kulturråd, Lars Petter Hagen.

Publisert Sist oppdatert

I år går én milliard kroner fra Norsk kulturfond ut til kulturlivet på grunnlag av faglige vurderinger i Norsk kulturråd. Det har regjeringen satt en stopper for: En rekke tiltak er nemlig flyttet fra fondet og over på statsbudsjettet. Da blir det i stedet opp til Stortinget å avgjøre hvor store tilskudd disse tiltakene skal få, skriver Klassekampen.

I kulturbudsjettet forklarer departementet at de nå gjør en «opprydning» for ikke å binde fondets midler til faste mottakere.

Kulturrådsleder Lars Petter Hagen er kritisk til endringen.

– Det er problematisk at kunstnere gis direkte tilskudd fra Stortinget uten kunstfaglig skjønnsvurdering. Dette var en av hovedgrunnene for å opprette Norsk kulturfond og innføre armlengdes avstand-prinsippet i 1965, sier han til avisen.

Prinsippet går ut på at fordelingen av offentlige midler skal skje et på faglig uavhengig grunnlag – på en «armlengdes avstand» fra politikerne.

Denne gangen ble ikke Norsk kulturråd konsultert før ryddeaksjonen. I sin budsjettsøknad foreslo rådet å flytte 37 tiltak fra kulturfondet. Nå er mer enn dobbelt så mange tiltak flyttet.

Hagen forteller at Kulturrådet har gjort en grundig analyse av hvilke tiltak som hører naturlig til i fondet og hvilke som ikke gjør det. Flere av postflyttingene virker lite gjennomtenkt.

Han frykter at denne utviklingen nå kan bli skadelidende, og stusser over at scenekunstkompaniene Jo Strømgren Kompani og Verdensteatret er flyttet samt flere visningssteder for bildekunst.

SVs kulturpolitiske talsperson, Freddy André Øvstegård, advarer sterkt mot denne utviklingen:

– Jeg vil advare sterkt mot denne retningen. Det er ikke vi som skal bestemme hva som er best kunst. Det bør gjøres ut fra kunstfaglige vurderinger, sier Øvstegård til avisen.

Powered by Labrador CMS