Annonse
Leder av Forfatterforbundet, Eystein Hanssen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Kulturdepartementet må ordne opp

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

I februar 2019 ble Forfatterforbundet gitt forhandlingsrett til bibliotekvederlaget av Kulturdepartementet. Det har ført til en langvarig strid mellom Forfatterforbundet og de fire andre skribentorganisasjonene i Norsk forfatter- og oversetterfond (NFOF).

LES OGSÅ | Forfatterforbundet og NFOF i pengekrig

Litteratursosiologen Line Elise Holmboe, som er doktorgradsstudent ved OsloMet, sier til Klassekampen at hun er kritisk til Kulturdepartementets rolle i denne konflikten. Hun er spesielt kritisk til at partene i konflikten har fått beskjed om å ordne opp på egen hånd.

– Dersom Kulturdepartementet nå skyver dette over på organisasjonene, er det spesielt, sier Holmboe, som blant annet forsker på litterære støtteordninger, sier hun til avisen.

I dag mottar NFOF den største andelen av bibliotekvederlaget, som i 2019 totalt var på 126 millioner kroner. Fondet og Forfatterforbundet blir imidlertid ikke enige om hvor mye sistnevnte har krav på. Tvisten er fortsatt uløst.

Partene har tidligere bedt Kulturdepartementet om hjelp til å løse floken, men de har fått beskjed om at de må ordne opp i dette selv.

I april i år bestemte Kulturdepartementet at også Forfatterforbundet skulle få tilgang til Kopinor-vederlaget, som NFOF mottok over 9 millioner kroner av i 2018. Nå vil Den norske Forfatterforening klage på dette vedtaket.

Ifølge Holmboe er det Staten som har ansvaret for organiseringen.

– Idet Kulturdepartementet gir Forfatterforbundet forhandlingsrett, så må jo bare Den norske Forfatterforening (DNF) og de andre organisasjonene forholde seg til det, sier hun til Klassekampen.

Hun mener det er problematisk at Kulturdepartementet overlater til DNF og de andre organisasjonene alene å skulle forsvare de overordnede prinsippene for tilgangen på vederlagsmidlene.

Emma Lind (V), politisk rådgiver i Kulturdepartementet, fastholder imidlertid at partene må gjøre opp seg imellom. I en e-post til avisen påpeker hun at organisasjonene er ansvarlige for fordelingen seg imellom, og forvaltningen av midlene til støtte for visse opphavergrupper. «Dette følger av lov om bibliotekvederlag med tilhørende retningslinjer samt gjeldende avtale om bibliotekvederlag mellom staten og kunstnerorganisasjonene», ifølge avisen.

Annonse
Annonse
Annonse