Kulturpolitikk

1. nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt .

– Kan få dramatiske konsekvenser

Dette er et smålig kutt for å vise at kunst og kunstnere ikke er noe samfunnet trenger, hevder nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble det klart, som resultat av budsjettforhandlingene på Stortinget, at Norsk kulturfond reduseres med 10 millioner kroner for 2021.

– Dette er et kutt som vil gå utover mange av de som er hardest rammet av pandemien, uttalte rådsleder Lars Petter Hagen i Kulturrådet umiddelbart på sine nettsider.

Norsk kulturfond har som oppgave å stimulere norsk åndsliv, verne kulturarven og formidle kunst- og kulturverdier til så mange som mulig. Fondet ble opprettet etter stortingsvedtak i 1964, og administreres av Norsk kulturråd innenfor rammer som vedtas årlig av Stortinget. I 2010 fordelte fondet 430,1 millioner kroner.

Rødts kulturpolitiske talsperson, nestleder Marie Sneve Martinussen, er ikke imponert. Som de andre opposisjonspartiene har Rødt en betydelig styrking av Norsk kulturfond i sitt partis alternative budsjett.

– Her har regjeringa latt seg diktere av et Frp med markeringsbehov. 10 millioner er lite i et budsjett som bruker milliarder på skattekutt til de rike og enda mer på billigere øl og vin, så dette er et smålig kutt for å vise at kunst og kunstnere ikke er noe samfunnet trenger, sier hun til KulturPlot.

– Kan få dramatiske konsekvenser

– Hvilke konsekvenser kan dette få for Kulturrådet og kulturlivet generelt?

– Kuttet angriper noen av de som allerede er hardt ramma av koronakrisa. Når samfunnet stenges ned blir det færre besøkende på kulturarrangementer, kunstnere får færre oppdrag og det er mindre aktivitet over hele fjøla. Samtidig er mange kunstnere og kulturarbeidere blant de som faller utenfor sikkerhetsnettet, fordi de ikke har faste stillinger med fulle rettigheter. Derfor kan dette kuttet få dramatiske konsekvenser for folk som allerede sliter økonomisk.

Hun påpeker at de I Rødts alternative statsbudsjett foreslår en økning på 72 millioner til norsk kulturfond, i tillegg til flere arbeidsstipender og økte stipendsatser.

– Vi foreslår også å forlenge kompensasjonsordninger for kulturfeltet og stønaden til selvstendig næringsdrivende og freelancere. Det er fordi vi skjønner at en kulturpolitikk som overlater kunsten til markedet vil gjøre at de som har god råd dikterer hvilken kunst som produseres, og at det bare er økonomisk privilegerte som kan ta seg råd til å være kunstnere. Det vil gjøre samfunnet fattigere og kunsten mindre fri, derfor foreslår Rødt å bruke mer av fellesskapets midler på kunst og kultur, det syns vi er en riktig prioritering, utdyper hun.

Trettebergstuen: – Grusomt å se på

Kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen, mener regjeringen velger å kutte i det mest treffsikre virkemiddelet for å skape arbeid.

– Det er grusomt å se på at en hardt ramma kultursektor piskes av regjeringa og Frp. I ei tid med store behov, kanskje mest for det frie feltet, og krisepakker som kommer for sent og ikke treffer godt nok. Og vel vitende om at kulturfolka ikke har noe å leve av nå, så velger man altså å kutte i det mest treffsikre virkemiddelet for å skape arbeid: kulturfondet. Det er altså ikke til å tro! Men dette viser regjeringas og Frps sanne ansikt, raser hun.

Foto Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ap vil øke kulturfondet med 100 millioner i sitt budsjett.

– Det skulle bare mangle. Behovene nå er enorme, sier Trettebergstuen.

Powered by Labrador CMS