Kulturpolitikk

Generalsekretær Hege Knarvik Sande i Norsk kulturforum (NOKU).

– Kan bli katastrofalt for kulturlivet

Norsk kulturforum (NOKU) er bekymret for at trange budsjetter vil ta knekken på kulturlivet, men er positiv til løftet om ny kulturlov.

Publisert Sist oppdatert

– Norsk kulturforum registrerer av det reviderte nasjonalbudsjettet at økonomien er trang for alle sektorer, også kulturlivet. Ikke minst er budsjettet smalt for både kommuner og fylkeskommuner, og vi er bekymret for at trange budsjetter kan føre til at kulturen er det som kuttes først – dette har vi sett mange ganger før, sier generalsekretær Hege Knarvik Sande i Norsk kulturforum (NOKU).

Til tross for krisepakker og «ferske milliarder» til kulturlivet, er sektoren blant dem som rammes hardest av koronakrisen.

– Nå i denne situasjonen vil det være katastrofalt for kulturlivet, som allerede er svært sårbart, understreker Sande.

Ny kulturlov loves

NOKU har lenge jobbet opp mot revidering av kulturloven, og Sande ser med glede på at arbeidet med ny kulturlov videreføres – til tross for at kulturlivets regionreform skrinlegges. Det ble i Kulturmeldingen «Kulturens kraft – Kulturpolitikk for framtida» vedtatt at regjeringen skal gjennomgå Kulturloven fra 2007.

– En revidert kulturlov er nå viktigere enn noen gang, sier hun.

– Vi håper prosessen fører frem til en kulturlov som lovfester kulturen, setter krav til kulturplanlegging for alle forvaltningsnivåer, og slik sett kan veie opp for smale budsjetter ved at kultur anses som et lovpålagt sektorområde. Dette vil styrke kommuner og fylkeskommuner i arbeidet med å utvikle kultursektoren og den lokale kulturen, sier Sande.

Powered by Labrador CMS