Hovedinntekten til de fleste forfattere kommer fra formidling. Når koronakrisen har sørget for avlysning av de fleste formidlingsoppdrag, står mange forfattere på bar bakke.

Foto

Berit Roald / NTB scanpix

Forfattere sliter med å betale husleia

Publisert: 10. juni 2020 kl 09.55
Oppdatert: 10. juni 2020 kl 09.58

Normalt sett tjener en forfatter 120.000 kroner per bok som blir kjøpt inn til bibliotekene gjennom innkjøpsordningen. Mesteparten av en forfatters inntekter kommer fra formidling etter at boken er sluppet.

Men med koronakrisa er formidlings-oppdragene halvert, melder Dagsavisen. I mai i fjor var det 1183 slike oppdrag, mens det i mai i år kun var 619.

LES OGSÅ | Litteraturhuset vil hjelpe utsatte litteraturarbeidere

Norsk Forfattersentrum formidler, fakturerer og koordinerer kontakten mellom forfattere og oppdragsgivere – som følge av avlyste oppdrag har organisasjonen betalt ut 60 prosent mindre i forfatterhonorar sammenlignet med fjoråret: Totalt 1,7 millioner kroner i mai – en nedgang på 2,5 millioner kroner fra mai 2019.

Som et hjelpemiddel til forfattere i nød, lyste Forfattersentrum ut krisestipend på 5000 kroner og fikk 40 søknader på fem dager. Til Dagsavisen sier daglig leder Ingvild Herzog at søknadene avdekket «små kriser» og at flere forfattere sliter med nok penger til vanlig utgifter som mat, husleie, strøm og aktivitetsskole for barna.

LES OGSÅ | Norsk Forfattersentrum i pengekrise

Kulturminister Abid Raja (V) annonserte rett før pinsehelgen at 100 millioner kroner skal gå til koronastipend for kunstnere i krise.

– Vi er takknemlige for dette. Samtidig er det en klar ulempe at pengene tidligst blir delt ut i september, og ikke nødvendigvis vil gå til dem som trenger pengene aller mest. Mange lever allerede fra hånd til munn, og nå er hånda tom. Vi trenger bedre ordninger for å ivareta forfatternes økonomi, sier Herzog til Dagsavisen.