Annonse
Emma Lind (V) sier Kulturdepartementet jobber på spreng for å tette hullene i krisepakkene. Foto: Ilja C. Hendel / Kulturdepartementet

– En dramatisk og alvorlig situasjon for dem det gjelder

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Kulturplot skrev i går om Litteraturhuset i Oslo som etter mange krisepakke-runder fremdeles venter på en redning. Litteraturhusene i både Oslo og Fredrikstad kvalifiserer nemlig ikke til kontantstøtteordningen fordi de er stiftelser.

– Vi håpet det skulle løse seg før Stortinget går ut i sommerferie, men det ser ut til at vi må smøre oss med enda litt mer tålmodighet, sa daglig leder Susanne Kaluza som varsler milliontap som følge av koronakrisen.

LES OGSÅ: Litteraturhuset vil heller gå ned med flagget til topps

Nå opplyser Kulturdepartementet til Kulturplot at ambisjonen er å få på plass nye ordninger før 15. juli. Støtteordningene må godkjennes av overvåkningsorganet ESA etter å ha vært på høring i Stortinget. Fra 15. juli holder ESA sommerstengt.

– Ambisjonen er at dette skal gå så raskt som mulig. Vi er klar over at dette har tatt lang tid og at det er en dramatisk og alvorlig situasjon for dem det gjelder, sier politisk rådgiver Emma Lind (V) i Kulturdepartementet.

Lind har vært tett på prosessen og hoppet inn som konstituert statssekretær for den tidligere statssekretæren Knut Aastad Bråten da han ble sykemeldt og deretter forlot posten sin.

Jobber med å tette hull

Også underleverandørene til kulturarrangementer har falt utenfor de eksisterende ordningene. Onsdag sa kulturminister Abid Raja (V) til Dagsavisen at Kulturdepartementet jobber intenst med å tette også disse hullene. Redningen vil kanskje komme før juni er omme.

Lind bekrefter at både kompensasjonen til litteraturhusene og underleverandørene behandles i samme runde.

– Hvorfor har akkurat disse aktørene ventet så lenge?

– Den bevisste strategien fra regjeringens side har vært å lage store, generelle ordninger som treffer flest mulig, raskest mulig. Nå holder vi på med de nødvendige justeringene, sier Lind.

– Det er ikke det at man ikke ønsker å hjelpe, men det er mange faktorer som spiller inn og man får dessverre ikke endret noe over natta - spesielt med tanke på at det må godkjennes av både Stortinget og ESA, fortsetter hun.

Roser litteraturhusene for tålmodighet

Kulturdepartementet sitter nå på mye mer informasjon om hvordan koronakrisen har påvirket kulturlivet enn man gjorde i mars da alt var usikkert, forklarer hun.

– Da nedstengning ble innført i mars, var det vanskelig å forutse konsekvensene. Særlig fordi situasjonen var så uforutsigbar. Vi har i dag, tre måneder senere, et bedre helhetsbilde over situasjonen og hvordan nedstengningen har påvirket ulike ledd og aktører i kultursektoren. Dette har gitt oss verdifull tall, kunnskap og innsikt som vi ikke hadde i mars, sier Lind og legger til:

– I dette tilfellet har jeg opplevd litteraturhusene som umåtelig tålmodige og flinke. Vi har hatt god dialog.

Annonse
Annonse
Annonse