Statsbygg setter mandag i gang med å rydde tomta på Utøyakaia, opplyser kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim (bildet). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Bygging av minnestedet på Utøykaia i gang

Publisert: 3. august 2020 kl 09.29
Oppdatert: 3. august 2020 kl 09.29

Debatten om et minnested etter terrorhendelsene har rullet gjennom flere år, men i morgentimene på mandag går startskuddet for byggearbeidene på Utøykaia.

– Det blir ikke noen voldsomme ting som skjer. Vi har møter med Skanska, og de kommer til å kjøre inn noen maskiner og rydde skog, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NTB.

I likhet med tomteeier AUF har Statsbygg vært tydelig på at en stans i byggearbeidene gjør at stedet neppe vil være klart til tiårsmarkeringa av terrorangrepene som kostet 77 liv i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011.

– Det blir veldig mange parallelle kjør. Det er mange oppgaver som må gjøres samtidig for å holde framdriften slik at minnestedet blir klar til markeringen til neste år, sier Aschim.

Foto
Arkitektkontoret Manthey Kula har tegnet minnesmerket som er planlagt ved Utøykaia i Tyrifjorden. Minnestedet skal deriblant bestå av 77 bronsesøyler – én for hver av de 77 personene som ble drept i regjeringskvartalet og på Utøya under terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Naboer ønsker stans

For tre uker siden begjærte Utøya-naboene midlertidig forføyning mot staten og AUF for å utsette byggestarten eller eventuell videreføring av arbeidet.

Tross konflikten frykter ikke Statsbygg at naboene eller andre vil sette i gang tiltak for å hindre mandagens byggestart.

– Vi har nå kommet til den fasen at vi skal gjennomføre de vedtakene som er fattet etter langvarige prosesser med mange medvirkningsmuligheter, sier kommunikasjonsdirektøren.

Minnestedet skal blant annet bestå av 77 bronsesøyler – én for hver av de 77 personene som ble drept i Regjeringskvartalet og på Utøya.

Rettssak i vente

Naboene har også levert stevning om at minnesmerket ikke skal bygges. De mener at vedtak om oppføringen av minnestedet er i strid med tålegrensa i naboloven, noe AUF og staten avviser.

Det er Ringerike tingrett som skal behandle søksmålet fra Utøya-naboene. Når det skjer, er uvisst. AUF og staten mener begjæringen om midlertidig forføyning bør behandles samtidig som hovedkravet.

Minnesmerket skulle opprinnelige ligge på Sørbråten, like ved Utøya, men forslaget ble trukket i 2017. Før det hadde 29 naboer tatt ut søksmål mot staten for å stanse etableringen av det minnesmerket.

Mens byggearbeidet på Utøykaia pågår, vil MS Thorbjørn ifølge Aschim gå fra Sørbråten.