Flere kultur-aktører ber kulturminister Abid Raja om å se på regionreformen med friskt blikk.

Foto

Terje Bendiksby / NTB scanpix

Teater-Norge

Ber Raja revurdere regionreformen

Publisert: 11. februar 2020 kl 10.08
Oppdatert: 11. februar 2020 kl 10.09

Teatersjefene ved Trøndelag Teater, Turnéteatret i Trøndelag og Rosendal Teater i Trøndelag, Teatret Vårt i Møre og Romsdal, og ledelsen ved Hålogaland Teater i Tromsø er blant dem som har stilt kritiske spørsmål til hvordan regionreformen vil påvirke kulturlivet, opplyser Dagsavisen.

LES MER | Frykten for regionreformen

Vil ikke gi svar før kommuneposisjonen

Flere har vært kritiske til behovet for reformen, og ønsker at kulturminister Abid Raja vurderer den på nytt.

I en e-post til avisa skriver Rajas statssekretær Knus Aastad Bråten (V) at regjeringens forslag først kommer med kommuneposisjonen som først kommer i mai. Ifølge Bråten trenger statsråden nå å sette seg inn i det omfattende saksgrunnlaget.

LES MER | Regionreformen: Fortsatt mye uavklart for kulturfeltet

Kultur som taper

Hovedbekymringen for flere av teater-aktørene er oppgavene som flyttes fra staten til regionene som følge av regionreformen. Frykten er at kulturen taper når den må konkurrere om midler med andre viktige oppgaver som skole- eller veiutbygging innenfor stramme kommune-budsjettrammer.

LES MER | Fylkene får mer ansvar, men ingen ekstra penger

Friteatrene frykter at de store aktørene skal få alle pengene.

– Ingen vi spør kan gi et godt svar på hva som er den kulturpolitiske tanken bak dette, eller gi et godt svar på hva slags reform dette egentlig er. De kaller det demokratireform, sier teatersjef Glenn André Kaada for Rogaland Teater til Dagsavisen.