Annonse
Petter Eide (SV) holder en appell foran Stortinget, i gårsdagens aksjon sammen med støttegruppene for å bevare Y-blokka. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SV

– Å rive nå vitner om manglende respekt for domstolen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

I går dannet mellom 100 og 200 mennesker en lenke som snodde seg fra regjeringskvartalet til Stortinget i nok en protest mot rivingen av Y-blokka.

Nå har også SV levert et forslag til Stortinget om å hastestanse rivingen, opplyser Dagsavisen.

Det var i april i år at Norske arkitekters landsforbund (NAL), Fortidsminneforeningen og Støtteaksjon for å bevare Y-blokka fikk nei fra Oslo tingrett til midlertidig forbud mot riving av Y-blokka. De stevnet i mars staten fordi de mener reguleringsplanen for det nye regjeringskvartalet og rammetillatelsen for rivingen ikke er gyldig. Saken skal på opp i Oslo tingrett i slutten av august, men Statsbygg har allerede begynt å rive.

LES OGSÅ | Arkitekt-strid over Y-blokka

– Det rent formalistiske argumentet i denne saken, nemlig at regjeringen bør respektere domstolen, kom til oss i nå i siste sekund. Så nå gjør vi det i alle fall, fordi vi mener det er riktig å gjøre. Stortinget bør få en anledning til å diskutere Y-blokka. Vi ønsker en hastebehandling i Stortinget, noe som betyr at det kan skje i løpet av kort tid, sier stortingsrepresentant Petter Eide (SV) til Dagsavisen.

Eide holdt appell under gårsdagens lenke-aksjon, og sier til avisa at å rive Y-blokka på nåværende tidspunkt «vitner om manglende respekt for domstolen».

Han tror partiet får støtte for forslaget i Stortinget, men trekker frem at Venstre neppe tør å bryte ut av regjeringen og at Frp er en «joker».

LES OGSÅ | Dekket Y-blokka-barrikadene med protest-kunst

Annonse
Annonse
Annonse