Kulturpolitikk

Creo-leder Hans Ole Rian har en skarp penn og klare meninger. Han er den mest leste «Synspunkt»-skribenten på kulturplot.no siden oppstarten 1. oktober i år. Dette bildet illustrerte den aller mest leste, om sangens dalende prioritering i skolen.

Sterke meninger engasjerer leserne

Sterke meninger blir lest. Her er synspunktene som har fått mest oppmerksomhet på kulturplot.no.

Publisert Sist oppdatert

1. oktober 2019 startet vi nettstedet kulturplot.no. Ett av målene er å bringe fram kulturlivets meninger. Her er de ti synspunktene som ble lest av flest i 2019:

1. Den fyrste song eg høyra fekk, var mor sin song ved vogga

Hans Ole Rian, leder i Creo, forbundet for kunst og kultur, spør «Hvem skal synge når ingen lenger kan å synge»? med klar adresse til nedprioriteringen av sang i skolen.

Foto Hans Ole Rian leder Creo, forbundet for kunst og kultur.

2. Kunstsilo – og Bibelbeltets tro på det rike Norge

Hva i alle dager skjer i Kristiansand? Svein Inge Olsen gir sitt svar. Han er initiativtaker til og leder av Protestfestivalen som arrangeres hvert år i Kristiansand i begynnelsen av september.

3. Er biblioteket den nye fritidsklubben?

«Bibliotekene utvikler seg, mens fritidsklubber og kulturskoler fremdeles kaver med sine utfordringer», skriver May-Britt Sundal, leder i yrkesseksjonen kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet.

4. Den uheldige norgesturist

Esben Hoff er tidligere redaktør i Kultmag og i partner og daglig leder i konsulent- og rådgivningsfirmaet Hoff&Raanes. Han skriver: «Unik, autentisk og rå norsk natur vil ganske enkelt øke i verdi. Da gjelder det at norske kommuner har en plan.»

5. Regionreformen: Økt byråkrati og mindre forutsigbarhet

Regionreformen på kulturfeltet engasjerer og er den enkeltsaken som har skapt mest debatt. Her skriver direktør Morten Gjelten i Norsk teater- og orkesterforening (NTO): «Det bransjen er kritisk til er at staten, på regionreformens premisser, svekker sitt viktigste verktøy for å sikre en landsdekkende infrastruktur av sterke, frie institusjoner.»

6. Prosjektfinansiering – en ond sirkel for kulturlivet

«Jeg har liten tro på at det kommer noe folkekrav om å snu utviklinga. Til det er vi alt for redde til å tråkke de som forvalter milliardene på tærne», skriver Tor Helge Reinsnes Moen, styreleder i Norsk Kulturforum og kulturleder i Alta kommune.

7. Uklokt å flytte kulturskolen ut av opplæringsloven

«Særdeles lite gjennomtenkt og svært uklokt», mener Hans Ole Rian i Creo.

8. Regionreformen: Engasjement for kunsten

«NTO opptatt av hvilke strukturer som på best mulig måte kan sikre et landsdekkende nettverk av sterke, selvstendige og forskjelligartede musikk- og scenekunstinstitusjoner», skriver Morten Gjelten i NTO.

9. Frykten for regionreformen

«Regionreformen kan vise seg å bli et vellykket grep for å gjøre kultur viktigere». Slik startet Oslos kulturdirektør Stein Slyngstad debatten om regionreformen på kulturfeltet.

10. Kunsten å finansiere kunsten

«Jeg er også redd for at kunst for barn og unge taper i kampen om sponsorkronene og i kampen om de offentlige midlene», skriver Creos Hans Ole Rian.

Redaksjonen i KulturPlot ønsker deg et meningssterkt 2020!

Powered by Labrador CMS