Annonse
Kulturminister Trine Skei Grande (V) og Kulturrådets nye rådsleder Lars Petter Hagen. Foto: Kulturdepartementet
Kulturminister Trine Skei Grande (V) og Kulturrådets nye rådsleder Lars Petter Hagen.    Foto: Kulturdepartementet

Lars Petter Hagen ny rådsleder i Kulturrådet

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Daglig leder for Scenekunst Sør Peder Horgen og komponist Rebecka Sofia Ahvenniemi er nye medlemmer, opplyser Kulturdepartementet i en pressemelding.

Forfatter, musiker og kritiker Bjørn Hatterud er nytt varamedlem. I tillegg er to medlemmer og ett varamedlem gjenoppnevnt.

Lang erfaring

– Lars Petter Hagen har lang erfaring i norsk kulturliv som tidligere leder av Ny Musikk, Ultimafestivalen og nå som prosjektleder for Oslo-Filharmonien. Han har også bidratt til å drive samtidsmusikken fremover gjennom samarbeid med institusjoner og det frie kunstfeltet innen musikk, scenekunst og visuelt. Jeg er sikker på at Hagen vil lede rådet på en god måte de kommende fire årene, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande, som forventer et råd som bidrar selvstendig inn til regjeringens mål om et fritt og uavhengig kulturliv, sier Trine Skei Grande.

Avgjørende rolle

– Kulturrådet spiller en avgjørende rolle i fremveksten av det kunstneriske mangfoldet og den høye kvaliteten vi ser i norsk kulturliv i dag. I en offentlighet som kan oppleves som fragmentert og individualisert, kan kunst skape fellesskap, dialog, og nye måter å tenke på. Dette er et viktig arbeid som jeg vil bygge videre på, sier påtroppende rådsleder Lars Petter Hagen.

Norsk kulturråd er et selvstendig kunst- og kulturfaglig organ som forvalter Norsk kulturfond, som er på vel 1 mrd. kroner i 2020, etter prinsippet om armlengdes avstand. Rådet skal etter kulturrådsloven bidra til at kunst og kultur skapes, bevares, dokumenteres og gjøres tilgjengelig for flest mulig, og være et rådgivende organ for staten i kulturspørsmål.

Norsk kulturråd har ti medlemmer og numeriske varamedlemmer etter behov. Rådets medlemmer, inkludert leder og varamedlemmer, oppnevnes av Kongen etter tilråding fra departementet. Oppnevningen gjelder for fire år, og er rullerende slik at halvparten av medlemmene oppnevnes hvert annet år.

Her er rådet fra 1. januar

1. januar 2020 – til 31. desember 2023 er følgende oppnevnt:

  • Rådsleder: Lars Petter Hagen (f. Oslo. Hagen er komponist utdannet ved Norges Musikkhøgskole, og prosjektleder for Oslo-Filharmoniens 100-årsjubileum. Han komponerer både for konsert, scene og film, og har mottatt bl.a. Edvard-prisen og Arne Nordheims komponistpris og Spellemannsprisen for sin musikk. Hagen er tidligere kunstnerisk leder for Ny Musikk og for Ultimafestivalen.

  • Medlem: Maria Utsi (f. 1981), bosatt i Harstad. Utsi er utdannet teaterviter fra Universitetet i Bergen og har tidligere vært festivalsjef for Varangerfestivalen, leder for Norges første kulturnæringshage, Hermetikken, og direktør for Festspillene i Nord-Norge. Utsi satt i Regjeringens bransjeutvalg for kulturnæringene og har styreverv i blant annet Dansearena Nord, Norsk publikumsutvikling og Arctic Indiginous film fund.

  • Jorunn Veiteberg (f. 1955), bosted København. Veiteberg er utdannet kunsthistoriker, med doktorgrad fra Universitetet i Bergen, og arbeider som skribent og kurator. Hun er tidligere redaktør for tidsskriftet Kunsthåndverk, og har skrevet flere bøker. Veiteberg har mottatt Norsk Forms Hederspris og Norske Kunsthåndverkeres Ærespris og er tidligere kåret til Årets nynorskbrukar.

  • Peder Horgen (f. 1976), bosted Arendal. Horgen er daglig leder for Scenekunst Sør i Agder og styreleder for Danse- og Teatersentrum. Han er utdannet fra Statens Balletthøgskole med påfølgende elleve år som frilans dansekunstner. Horgen har hatt styreverv ved blant annet Kunsthøgskolen i Oslo, Dansens Hus, Riksscenen, Norwaco, Danseinformasjonen, Skuespiller- og Danseralliansen, Fond for utøvende kunstnere og Natur og Ungdom, og har tidligere ledet Norske Dansekunstnere.

  • Rebecka Sofia Ahvenniemi (f. 1982), bosted Bergen. Ahvenniemi er komponist utdannet ved Griegakademiet ved Universitetet i Bergen. Hun har også en mastergrad i filosofi. Ahvenniemi er styremedlem i Bergen Filharmoniske Orkester, styreleder i konsertserien Avgarde, og har tidligere vært styremedlem i Norsk komponistforening. I tillegg har Ahvenniemi undervist i komposisjon og ulike filosofiske emner ved Universitetet i Bergen og Norges musikkhøgskole.

Medlemmer oppnevnt i 2017 for perioden 1. januar 2018 – til 31. desember 2021:

  • Forfatter Anne Oterholm (f. 1964), bosted Oslo, litteratur

  • Daglig leder Jan Ole Otnæs (f. 1951), bosted Oslo, musikk/festival

  • Avd.direktør Sigurd Sverdrup Sandmo (f. 1972), bosted Oslo/Bergen, kulturvern

  • Dramatiker Camara Lundestad Joof (f. 1988), bosted Oslo, scenekunst

  • Kunstnerisk leder Luba Kuzovnikova (f. 1976), bosted Kirkenes, visuell kunst

Annonse
Annonse
Annonse