Annonse
Statsbudsjettmidler til kokkene fra kulturkomiteen på Stortinget. Fra venstre Margunn Ebbesen (H), Tom Victor Gausdal (Bocuse d’Or), Helge Johansen (NKL), Kristin Ørmen Johansen (H), Tage Pettersen (H), Arne Sørvig (Bocuse d’Or) og Espen A. Wasenius (NKL).    Foto: Hilde Crone Leinebø | Kulturmeglerne

500.000 kroner til kokkekunsten

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Norge har alle forutsetninger for å fremme kortreist mat, ren mat og mat som kultur og næring.

Gjennom statsbudsjettet for 2020 satser regjeringspartiene nå på å videreutvikle arbeidet med rekruttering, kompetanseheving og utvikling av norske kokketalenter for internasjonale konkurranser, heter det i en pressemelding.

Gjennom strategien Matnasjonen Norge 2030 løfter regjeringen betydningen av at mat som kultur fremmer både geografisk og lokal identitet, og gir grunnlag for næringsutvikling. Som et ledd i dette arbeidet tildeles Stiftelsen Årets kokk og Norske kokkers Landsforening (NKL) 0,5 millioner på statsbudsjettet for 2020.

Startbevilgning

– Som medlem i kulturkomiteen, og som kokk som er opptatt av faget, er jeg veldig glad for at vi nå har fått inn en startbevilgning i statsbudsjettet. NKL og Bocuse d’Or Norge gjør en viktig jobb for rekruttering og fagets status. At de har utarbeidet en samarbeidsavtale som vi nå støtter, viser at vi verdsetter jobben de gjør for rekruttering til faget, norsk mat, og ikke minst for mat som kultur og næring, sier stortingsrepresentant Tage Pettersen (H).

Norge på pallen

Norge har i flere år hatt verdensledende kokker som har arbeidet med å utvikle kjennskap til norsk matkultur og gastronomi. De markedsfører og anvender norske råvarer både hjemme og ute i verden.

Norske kokkers landsforening har jobbet spesielt mye med rekruttering til faget og yrket, og gjennom sin satsning på kokkelandslagene har de gitt mange unge kokker anledning til å konkurrere internasjonalt for det norske flagget.

Parallelt har Stiftelsen Årets kokk (tidl. Bocuse d’Or Norge) spesialisert seg som organisasjon for å forberede de beste norske kokkene til å nå pallen i verdens mest prestisjefulle individuelle konkurranse, Bocuse d’Or i Lyon.

Gode resultater i de internasjonale elitekonkurransene for landslag og for individuelle kokker har gitt Norge en særskilt posisjon i det internasjonale kokkefelleskapet som er verdifull.

Støtte smaker godt

– At den gode kokken nå får en slik støtte er gledelige nyheter. Regjeringens anerkjennelse av arbeidet vi har lagt ned i mange tiår smaker veldig godt, og at de støtter den faglige alliansen mellom oss er svært gode nyheter for alle norske kokker, sier styrelederne for Årets kokk Akademiet, Bocuse-kokk Tom Victor Gausdal og for Norske kokkers landsforening, Helge Johansen.

Mat er kultur

– Regjeringspartiene ser viktigheten av strategien Matnasjonen Norge 2030. Norge har alle forutsetninger for å fremme kortreist mat, ren mat og mat som kultur og næring. Vi skal fremme lokal mat presentert av verdens beste kokker. De finner vi på kokkelandslaget og spydspissen er Bocuse d’Or, sier leder Kristin Ørmen Johnsen i kulturkomiteen på Stortinget.

Annonse
Annonse
Annonse