Illustrasjonsbilde.
Heiko Junge / NTB

Pandemien gjorde drømmen om kulturkirke mulig

Publisert: 28. juni 2021 kl 09.43
Oppdatert: 28. juni 2021 kl 09.43

I forrige uke var det åpningsfest for Hærland kulturkirke i Indre Østfold. Etter flere år med drømmer om å gjøre soknekirka om til en kulturkirke, har det nå under pandemien blitt en realitet.

Kirken har gjennomgått tekniske oppgraderinger på til sammen 1,5 millioner kroner og den tradisjonsrike kirken har nå blitt en topp moderne kulturarena. Den skal likevel fortsette som soknekirke, med gudstjenester og kirkelige handlinger, hvor kulturaktiviteten kommer som en bonus.

– At vi allerede nå innvier Hærland kulturkirke, er et klart resultat av den spesielle situasjonen, som har gitt oss både utfordringer og muligheter til å utvikle oss gjennom pandemien, sier prosjektleder Leif Ingvald Skaug til Vårt Land.

Han sier situasjonen pandemien har satt dem i på mange måter har vært et løft. Uten det ekstra presset om nytenkning ville det tatt flere år før denne drømmen hadde gått i oppfyllelse, mener han.

Lokale støttespillere har gjort satsingen mulig. Kirkelig fellesråd har sørget for ny spillepult til orgelet, og orgelgalleriet er fullstappet med skjermer og datakraft som holder styr på lys, lyd og opptaksutstyr i kirkerommet. I tillegg er det store Bechstein-flygelet en lånt gave fra en av vikarprestene i området.

Leder i fellesrådet, Bjørn Solberg, sier han tror kulturkirkesatsingen blir et lokalt løft og markerer en ny tid for området. Han mener Kulturkirken vil bli en sentral aktør for lokale krefter.

Prost Kåre Rune Hauge beskriver åpningen som en festdag.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi må hele tiden prøve ut hvordan vi skal være kirke i samtiden. Koronatiden tvang oss til å gjøre endringer i tenkesett, kirken skal ramme inn livet i sorg og glede, sier Hauge til Vårt Land.

Ledige stillinger – kulturjobb