Annonse
Slik skal det nye operahuset i Bergen se ut (til høyre). Foto: Bergen Operahus / Rambøll

Bergen kan få nytt kulturkvartal og operahus

Planer for et splitter nytt operahus mellom Grieghallen og Nygårdsgaten i Bergen ble presentert torsdag denne uken.

Kulturetterspørselen ser ut til å ha utkonkurrert kulturkapasiteten i Bergen.

Grieghallens administrerende direktør Olav Munch ved Grieghallen opplever ofte å måtte takke nei til musikaler, forestillinger og andre produksjoner på grunn av kapasitetsmangel, skriver Bergen Næringsråd i en pressemelding.

Vil erstatte parkeringsplasser med kultur

– Prosjektet vi nå lanserer vil gå ut på å ta i bruk hele bygningsmassen under Edvard Griegs plass 1, der det i dag er parkering. Vi vil kunne få knyttet Grieghallen sammen med det nye operahuset og lage en stor, klimavennlig, fleksibel og høyteknologisk scene til bruk på konferanser, konserter, teater og opera. Det vil bli en stor avlastning for Griegsalen, sier Munch i pressemeldingen.

Det er musikkselskapet Harmonien, Bergen Nasjonale Opera og Grieghallen AS som foreslår utbygging av nytt opera- og konserthus som skal speile den eksisterende Grieghallen. Rambøll står for illustrasjonene av kulturarena-prosjektet som har som ambisjon å forme et nytt «Griegkvartal».

– En stor del av den åpne plassen foran Grieghallen er i dag ubrukt som offentlig byrom. Et kulturbygg som kompletterer Grieghallen kan derfor tilføre bysituasjonen ny vitalitet med nye funksjoner og øket byliv, sier Rambøll-arkitektene Lars Jarle Nore og Torstein Skauge i en felles uttalelse.

Planlagt lenge

Planer om et nytt konserthus i Bergen ble diskutert på både 70- og 90-tallet, men ble den gang ikke realisert. I denne runden har prosjektet allerede sikret seg flere kilder til finansiering: I tillegg til Bergen kommune og Vestland fylkeskommune, stiller Per Grieg SR, Trond Mohn og Espen Galtung-Døsvig som private bidragsytere.

– Det har alltid vært tenkt en ekstra konsertscene i «Griegkvartalet». Denne muligheten er helt unik og vil berike kulturtilbudet i Bergen langs hele kulturaksen fra USF-verftet, via Sentralbadet og Den Nationale Scene til Edvard Griegs plass, sier Grieghallen-direktør Olav Munch.

Hvis alt går etter planen, vil Grieghallens 50-årsdag feires med nytt kulturhus i Bergen i 2028.

Annonse
Annonse
Annonse