Kulturbransjen

– Vanskeligere å starte opp igjen etter den siste nedstengingen

Publisert Sist oppdatert

En rekke aktører må avlyse eller utsette arrangementer. Artistmanager sier situasjonen er verre enn den var etter forrige nedstenging.

– Det vi ser nå er at billettsalget spesielt for mars er lavere enn det vi opplevde i fjor høst da vi hadde første gjenåpning, sier artistmanager Eivind Brydøy.

Da regjeringen fjernet koronatiltakene 13. februar, opphørte også stimuleringsordningen for kulturlivet.

Forskriften forutsatte at tilskuddene ble gitt til arrangement som måtte nedskalere som følge av nasjonale koronabegrensninger.

Dette er det mange som har reagert på, og en rekke arrangører ser seg nødt til å avlyse arrangementer da de ikke selger så mange billetter som ønskelig. Andre aktører forventer å gå med tap som følge av at det ikke blir solgt nok billetter.

– Dersom kulturdepartementet tror at man selger billetter på normalt vis umiddelbart etter at regjeringen har åpnet opp og fjernet restriksjonene, er det i beste fall å tro på julenissen, har Frank Nes i Bergen Live uttalt til NTB.

I Bergen vil flere titall konserter bli avlyst de neste seks ukene, og flere aktører frykter konkurs.

– Det vil ikke være rettferdig at arrangementer som gjennomføres under strenge smittevernstiltak, skal konkurrere om midler med arrangementer uten noen smittevernstiltak, har kulturminister Anette Trettebergstuen tidligere uttalt til KulturPlot.

Foto Kulturminister Anette Trettebergstuen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Vi har bekreftet at kompensasjonsordninga for kultursektoren vil vare ut februar, på tross av at det ikke lenger er smittevernstiltak i samfunnet. Arrangører og underleverandører vil dermed likevel kunne søke kompensasjon for avlyste og nedskalerte kulturarrangementer ut februar, sa hun videre.

Verre denne gangen

Manager Eivind Brydøy forteller om usikre tider for både artister og arrangører.

– Vi arrangerer jo ganske få av konsertene selv, men vi er et management for artister som er på turné og opplever at arrangørene er nervøse for de neste månedene.

Brydøy er artistmanager i Artist Vision, som representerer artister som Fay Wildhagen, Thomas Dybdahl, Tuvaband, Kristian Kristensen, Janove Ottesen og Thea & The Wild.

– Det vi ser nå er at billettsalget spesielt for mars er lavere enn det vi opplevde i fjor høst da vi hadde første «gjenåpning», sier han.

– I fjor merket vi jo allerede at det var ganske tregt billettsalg. Så det har nok blitt vanskeligere å starte opp igjen etter den siste nedstengingen.

Sammensatt for artister på turné

Han forteller at turnéene i mars ble booket på feil premisser, slik situasjonen har blitt nå.

– For artistene, er dette problematisk for bookingen av turnéer i mars ble fra arrangørene basert på en stimuleringsordning. I og med at det var stengt ned i deler av desember og januar endte mange arrangører med å søke på stimulering mot slutten av perioden og dermed havnet turnéene i mars. Noen arrangører har inngått avtale basert på at de får stimulering, og noen har inngått avtaler på faste honorarer.

– Fra artistens side er en turné en hel økonomi som er sammensatt. Dersom enkeltkonserter og honorarer forsvinner i en turné, vil artisten få problemer med å opprettholde økonomien i hele turnéen. Dette fordi artisten har underleverandører, musikere og crew de skal betale, sier han, og legger til:

– Artisten kan ikke bare avlyse en hel turné heller, på grunn av forpliktelser i produksjoner de har leid inn over en hel periode. Artisten settes i en «Catch-22» av regjeringen, egentlig, slik jeg ser det.

Han mener en del arrangørerer de neste månedene kommer til å gå i minus, og at artister blir sittende med regninger etter marsturnéer som det blir vanskelig å dekke opp.

– Som management lever vi av prosenter av artistens inntekt. Så når den er null eller minus, er det jo lite å hente, men det viktigste for oss nå er å få artister til å overleve denne perioden fram til sommeren.

Må jobbe med publikumsutvikling på sikt

Brydøy sier det virker som om kulturministeren bryr seg om bransjen, men at det på ham virker som om Kulturdepartementet har for lite gjennomslag i resten av regjeringen.

– Den dagen de gikk til full gjenåpning, savnet jeg at noen hadde tenkt hva skjer nå? De visste jo at stimuleringsordningen falt bort allerede da. Nå har det gått to uker, og vi har enda ingen løsning på hva som skjer med arrangementene i mars. De har riktignok lagt inn noe mer penger i Fond for Lyd og Bilde og stipendordninger, men de redder ikke helt det prekære behovet i mars, sier han, og legger til:

– Vi ser jo at Sverige har en arrangørstøtte som går fram til juni som en del av gjenåpningen. Det ville vært det eneste fornuftige. Vi snakker totalt tross alt ikke om veldig mye penger. Det er betraktelig verre om lokale arrangører må legge ned rundt i landet og vi får færre lokale spillesteder.

Han legger til at han på sikt er positiv til fremtiden til bransjen.

– Vi har en kneik å komme over i vår. Så tror jeg nok at vi må jobbe litt med publikumsutvikling på sikt også. To år med endrede vaner gjør noe med folk. Vi har kanskje to årskull også som omtrent ikke har vært på en eneste konsert.

Kulturminister Anette Trettebergstuen har uttalt at regjeringen nå jobber med en arrangørstøtte for aktører i en overgangsfase.

Powered by Labrador CMS