Kulturbransjen

Kilden kulturhus i Kristiansand avlyser forestillinger med russiske kunstnere etter Russlands invasjon av Ukraina.

Uenigheter om kulturboikott

En rekke kulturinstitusjoner i Norge og i utlandet støtter kulturboikott av Russland. Kunstnerisk leder ved Samovarteatret mener derimot at samarbeid er viktigere enn noen gang.

Publisert Sist oppdatert

Som følge av invasjonen av Ukraina har en rekke norske kulturinstitusjoner gått ut og sagt at de enten har kuttet eller vurderer å kutte forbindelsene med Russland. Russiske kunstnere og institusjoner blir boikottet.

Den Norske Opera og Ballett har bestemt seg for å avbryte alt samarbeid med statsfinansierte russiske kunst- og kulturinstitusjoner. De oppfordrer andre scenekunstinstitusjoner til å avlyse ethvert samarbeid med statsfinansierte ensembler og aktører så lenge krigen pågår.

Kilden i Kristiansand har avlyst samarbeidet med St. Petersburg Ballett Theatre som etter planen skulle framføre Svanesjøen 18. og 19. mai.

Til påske skulle andre del av den russiske tegnefilmen basert på H.C. Andersens eventyr, «Snødronningen», hatt premiere i Norge. Men nå trekker den norske distributøren den. I stedet relanserer Manymore Film den ukrainske barnefilmen «Alva og regnbuedragen», som gikk på norske kinoer i fjor vår.

I utlandet ser man lignende tendenser:

Det europeiske filmakademiet støtter filmakademiet i Ukrainas oppfordring til boikott av russiske filmer.

Carnegie Hall og en rekke andre store teatre og konsertscener har avlyst kommende opptredener med russiske artister og kunstnere.

Sveriges kulturminister, Jeanette Gustafsdotter, har gjort det klart at Sverige avslutter sitt samarbeid med russiske myndigheter.

I tillegg har blant andre Disney Channel og BBC stengt sine tilbud for russiske brukere.

– Kunsten skal være fri

Nå er det flere som tar til motmæle og som mener kulturboikott blir feil.

Redaktør Magne Lerø i KulturPlot oppfordret tidligere i uka norske institusjoner om å droppe kulturboikott av Russland.

– Kunsten skal være fri. Kulturens oppgave er å holde fast på dialogens mulighet for endring gjennom protest og tydelig tale – ikke boikott, stengte dører og «no plattforming», skrev han blant annet.

Festivalsjef Alexandra Archetti Stølen i den internasjonale musikkfestivalen Oslo World, mener også det blir feil å boikotte, men understreker at det er uaktuelt å invitere artister som kan oppfattes som støtte til Russlands krigshandlinger.

Mener samarbeid er viktigere enn noen gang

I Klassekampen advarer Norsk Pen og flere andre i dag mot å kutte bånd til Russland.

Kunstnerisk leder ved Samovarteatret i Kirkenes, Bente Andersen, mener samarbeid er viktigere enn noen gang.

– Vi vet at kunst og kultur er et effektivt virkemiddel for å nå fram til hverandre når man ikke lenger kan bruke andre kanaler, sier Andersen.

– Det er veldig viktig å huske på at det ikke er det russiske folk som har startet denne vanvittige krigen, og vi kan ikke annet enn å vise vår avsky mot det som skjer. Samtidig er det viktigere enn noen gang at vi samarbeider på tvers av landegrensene og bidrar til å løfte fram felles historier og erfaringer fra nord, sier hun til Klassekampen.

Kjersti Løken-Stavrum, som leder ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk Pen, mener det er viktig å huske at det vil være klokt å legge forholdene til rette for at troverdig informasjon kan bringes inn til Russland.

Hun er derfor skeptisk til om det var klokt av selskaper som Disney Channel og BBC å stenge sine tilbud for russiske brukere.

Norsk Pen mener det likevel kan være formålstjenlig med sanksjoner rettet mot russiske kulturinstitusjoner.

Powered by Labrador CMS