Kulturbransjen

Willy Martinsen, Kommunikasjonsdirektør i TONO. Foto: Sverre Chr. Jarild

TONO: – Tiden for digital transformasjon er kommet til rettighetsbransjen

TONO har valgt Spanish Point Technologies som leverandør av nye forretningskritiske datasystemer. Medlemmer, samarbeidspartnere og kunder kan forvente å merke effektene neste år.

Publisert Sist oppdatert

­Det irske teknologiselskapet Spanish Point Technologies er TONOs nye leverandør av sentrale IT-systemer. Selskapet, som i dag har blant annet TONOs paraplyorganisasjon CISAC som kunde, skal levere det teknologiske rammeverket for hele TONOs drift.

– Teknologiske muligheter innen musikkrettighetsforvaltning er i en rivende utvikling over hele verden. TONO skal levere gode tjenester til medlemmer, kunder og samarbeidspartnere ute i verden. Etter en lang prosess der vi har vurdert ulike leverandører, har vi endt opp med at Spanish Point Technologies er det best alternativet, sier Willy Martinsen, Kommunikasjonsdirektør i TONO.

Martinsen forklarer at tjenestene som leveres eksternt handler mye om hvordan TONO jobber internt.

– Det er millioner av rettigheter som går rundt omkring i verden. Å ha ordentlig kontroll på dette er viktig for rettighetene til komponistene og låtskriverne. Et godt digitalt system er avgjørende for at vi kan levere gode tjenester, sier han.

Mer automatisering

Med Spanish Point Technologies sine applikasjoner, skal det utvikles nye tjenester i TONO som skal gjøre det enklere å rapportere, lisensiere og avregne penger til komponister og låtskrivere. Automatiserte tjenester, digital rapportering og gode elektroniske verktøy er blant elementene som skal utvikles.

– Vi setter i gang store prosjekter nå, men det er tidlig å si konkret hva det ender opp med. Dette er startskuddet for et samarbeid, sier Martinsen.

Med en matching-applikasjon, skal det bli lettere at TONO-pengene kommer frem til riktig komponist og låtskriver.

– Noe av det som skal utvikles, er at dersom en låtskriver har skrevet en låt, og noen rapporterer inn låten, men med feil i tittelen, skal det være løsninger som gjør at det innrapporterte matches med det riktige låtnavnet, sånn at TONO-pengene kommer frem, sier Martinsen.

Totalvurdering

Martinsen forklarer at bakgrunnen for valget av IT-leverandør var gjennom en totalvurdering.

– Vi har vektlagt hva de ulike selskapene tilbyr av teknologi, om produktene kan videreutvikles og naturligvis pris. Kort og godt best mulig kvalitet for en mest mulig fornuftig pris, sier han.

Samarbeidet med Spanish Point Technologies, som kommer til å gå over flere år, begynner i 2023. Medlemmer, samarbeidspartnere og kunder vil kunne begynne å merke effektene ut i neste år og inn i 2024.

– Bare det at tiden for digital transformasjon er kommet til rettighetsbransjen er stort. Over hele verden jobbes det med å utvikle ny teknologi for rettigheter til låtskrivere. At TONO går i gang med dette nå, er viktig for at vi skal være et relevant og konkurransedyktig forvaltningsselskap i fremtiden, sier Martinsen.

TONO

TONO ble stiftet i 1928 og er et non-profit samvirkeforetak som eies og styres av komponister, musikktekstforfattere og musikkforlag, og som på deres vegne forvalter de økonomiske opphavsrettighetene i musikken de har skapt. TONO gir tillatelse til bruk av beskyttet musikk på radio, TV, internett, konsert og kino m.m. mot betaling, og overfører hvert år sitt økonomiske resultat videre til rettighetshavere i musikk som har blitt spilt offentlig. TONO har mer enn 38 000 medlemmer i Norge, men arbeider også for millioner av opphavere og musikkforlag fra verden for øvrig. TONO gir musikkskapere et økonomisk grunnlag til å kunne skape ny musikk, og samler og forenkler lisensiering av beskyttet musikk overfor musikkbrukere. TONO omsatte i 2021 for 843,9 millioner kroner. Besøk tono.no for mer informasjon.

Spanish Point Technologies

Spanish Point Technologies er et programvareselskap som har jobbet med kollektive forvaltningsorganisasjoner siden 2007. Selskapet har bygget en matching-applikasjon på Microsoft Azure-plattformen som løser dataproblemer musikkrettighetsorganisasjoner står overfor. Høyytelsesmotoren støtter organisasjoner for å løse metadatafeil og sikre at musikkvederlag spores med nøyaktighet og åpenhet. Slekslapet ble tildelt «Independent Software Vendor (ISV) partner of the year 2022» ved Microsoft Inspire Partner Awards for deres innovative Matching Engine-applikasjon. Selskapet er irsk, og ble etablert i 2005.

Powered by Labrador CMS