Foto: Oslo Negativ.

Rikdom, makt, mangfold og kontraster preger høstens store festival i Oslo

Publisert: 21. september 2022 kl 14.56
Oppdatert: 21. september 2022 kl 14.57

Rikdom er kontraster. Reelle som redigerte. Urettferdige som tilfeldige. Over hele verden møtes rikdom og fattigdom. Dette møtet kan være konkret som en landegrense eller nært som fra en nabo til nabo. Frihet, makt, naturressurser, kapital, mangfold, og demokrati. Der vi bor og slik vi lever.

– Oslo Negativ 2.O er et faktum, og vi kan med stolthet invitere til 12 dagers fotofest i Det Gamle Biblioteket på Hammersborg. 12 000 m2 er fylt til randen med fotografier i alle størrelse og uttrykk. Sammen med et mangfold av våre favorittgallerier, fotografer og et fantastisk lag av bidragsytere, har vi igjen skapt en festival som kan overraske, inspirere og bevege. Allerede før åpningen kan vi si at responsen er overveldende sier festivalleder Lars Tefre Baade. 

I 2022 har Oslo Negativ igjen som mål å være en arena som presenterer fotografer, både nasjonale og internasjonale, unge og erfarne – med viktige historier å fortelle. Det Gamle Bibliotekets lokaler muliggjør inspirerende møter mellom fotografier, fotografer og festivalpublikum. I byggets mange kriker, kroker og mørkerom skal publikum på ny overraskes, engasjeres og utfordres. Med nye rom, flere kvadratmeter og uendelig med muligheter, fra mørkerom til NFT-rom lover festivalen igjen overgå alt av forventninger. 

– Huset er fortsatt fra 1933 med all sin sjarm og storhet. Historiene sitter godt i veggene, men vi er overbevist om at vi også i år skal skape nye minner og fortellinger når vi åpner for fotofestival «as is» sier Baade. 

Foruten foto i alle sine former, hadde fjorårets festival bevisst ikke valgt et overordnet tema. Med årets tema vil festivalen kunne utfordre og spille på lag med fotografer og gallerier på en annen måte. Åpne for flere mer enn å begrense. Og engasjement har ikke latt vente på seg. Festivalprogrammet er fullt av norske som internasjonale fotografer og publikum vil kunne både se verdenskjente bilder, høre talks, foredrag, delta på kurs og  la seg inspirere og engasjere gjennom en festival i historiske lokaler.

Oslo Negativ

  • Arrangert for første gang høsten 2021. Bøkene er flyttet ut, og sammen med flere av Oslos private gallerier, frittstående fotografer, institusjoner og organisasjoner, har Oslo Negativ fylt husets 12 000 kvadratmeter med fotografi. 
  • Festivalen viser fotografier tatt av over 100 fotografer av alle kjønn, med ulikt opphav og en god blanding av de helt unge, de etablerte og avdøde. De dokumenterer sin nåtid og speiler fortiden, med lang og kort eksponering, og mangefasetterte historier som de er overbevist om vil begeistre, engasjere, overraske, inspirere og skape smil og kanskje debatt. Det blir en oppdagelsesreise i tid og rom, og mange overraskelser også her. Det tidligere hovedbiblioteket fra 1933 byr under festivalen på en arkitektonisk vandring gjennom mange skjulte ganger og mørkerom. 
  • Da Møller Eiendom som er initiativtaker til Oslo Negativ kjøpte Gamle Deichmanske på Hammersborg ble det kjent at fotosamlingen på sikt skal inn i det gamle biblioteket. 
  • Møller-familien er kanskje for mange mest kjent for biler, men er også eiere av en av Norges største private fotosamlinger. En  samling som strekker seg fra 1800-tallet og frem til i dag. At Møller Eiendom og familieselskapet Aars er initiativtaker og stolt bidragsyter til Oslo Negativ er derfor ikke tilfeldig.
  • Under Oslo Negativ vil publikum kunne oppleve deler samlingen. Bilder som ikke tidligere er vist i rom som ikke før er besøkt. 
  • Møllersamlingen er rik på fortellinger. I «Street Life» vises et utvalg av foto som viser mangfoldet i både Møllersamlingen og fotografiets rike historie.
  • Gallerier, fotografer, dokumentarister , NFT- kunstnere, institusjoner, antikvariat og organisasjoner 

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb