Kulturbransjen

Nytt kulturkonsept: – Vi ønsker ikke å definere hva kunst og kultur skal være

Westerdals-studentene Lars-Erik Christophersen og Victoria Vale startet kunst- og kulturkonseptet «Løkka-Bohémen» for to år siden. De har beveget seg fra stua til større produksjoner på ulike lokasjoner i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Det siste arrangementet foregikk i bakgården på Paulus Sykehjem. Der fikk både unge og gamle nyte alt fra rap til poesi, og arrangørene fikk gjøre det de liker aller best: å samle folk gjennom kunsten.

– Det føles helt nydelig å være tilbake, det har vært savnet og føltes litt uvirkelig, det var fest, og både unge og gamle danset sammen, sier arrangørene.

Vil ikke definere verken kunst eller kultur

De pleier vanligvis å ha lukkede arrangementer med billetter. Denne gangen var det et åpent arrangement hvor man kunne komme og gå som man ville, med beboerne på sykehjemmet som en del av publikum. De fikk oppleve stor variasjon av kunst- og kultur: rap, poesi, visesang, skuespill og dans – noe som bare er en brøkdel av kunstmangfoldet du vil møte på når du entrer et Løkka-Bohémen arrangement.

– Hva er Løkka-Bohémen?

– Det er et kulturkonsept hvor vi samler aktører fra ulike felt i kunst- og kulturbransjen til en helhetlig aften på forskjellige steder i Oslo. Det bunner ut i vårt behov om ikke å definere hva kunst og kultur skal være, forklarer Christophersen.

Arrangørene erkjenner at kunst kan være så mangt. Derfor liker de å blande sjangere og skape et fellesskap rundt kunsten. Løkka-Bohémen-grunnleggerne ønsker å skape en kunstmøteplass hvor kunstnersjeler av alle slag kan dele og inspirere hverandre.

– Vi liker å bruke ordet lekeplass. Et rom der man får teste ut og prøve seg frem, men vi har en viss kvalitetssikring. Å leve av kunst er vanskelig, men du bør leve for kunsten. Det skal være noe du prioriterer og har kjærlighet for, sier Vale.

Overkommelig terskel for å opptre

De vil skape et sted hvor man kan ha en form for profesjonalitet, samtidig som man kan leke seg. De vil ha frie tøyler hvor det er lov å prøve og feile. Med denne visjonen har de som ønske å ufarliggjøre kunst og kultur, ettersom terskelen for å komme seg opp på scenen kan virke uoverkommelig for mange.

– Det er veldig separert fra folk flest, hvor man går og ser noe annen kunst enn bare musikk. Det er mye lettere når det er så mange kunstuttrykk, for da vil du garantert like noe av det, sier Vale.

På Løkka-Bohémen er det ingen grense mellom scene og sal. Det er den fellesskapsfølelsen Lars-Erik og Victoria er ute etter å skape med arrangementene.

– Vi er jo et kunstnerkollektiv. Her er det sånn at vi lager noe sammen og blir inspirert sammen, sier arrangørene.

– Hva er det beste arrangementet dere har hatt til nå?

– Hvert arrangement er unikt. Det du opplever én kveld får du aldri igjen. Det kan føles som vi sammen skaper en hemmelighet den kvelden, sier Vale.

Blod på kirkegulvet

Det er mye man kan gå glipp av dersom man ikke er til stede i publikum. På et arrangement de hadde i Paulus Kirke på Grünerløkka, foregikk det usynlig teater som besto av en slåsskamp. Det kom blod på kirkegulvet, noe arrangørene syntes var gøy. De liker å eksperimentere med å bryte grenser i ulike former.

– Jeg synes bare det blir bedre og bedre, den nyeste var jo utrolig, sier Christophersen.

– Første gang var vi hjemme hos Victoria, da var det trygge rammer og trygge folk. Så kjente vi at «Hei! dette blir en greie», sier arrangørene.

Begge sier seg enige i at kjærligheten de føler på hvert arrangement, er det beste med å styre Løkka-Bohémen. Å se kunstnere som går inn for oppgaven og tør å by på seg selv er givende for dem.

– Det har åpenbart vært et stort behov for dette, sier de.

Det verste med å styre kulturkonseptet, er stressnivået. Imidlertid erkjenner de at det ikke føles like bra om de ikke jobber hardt for det. Motgang har de også møtt på i form av avslag på pengesøknader og kulturstøtte. I tillegg har de kjent på at det ville vært flott å ha flere med på laget, som for eksempel en markedsfører.

Konseptet begynte som en idé som ble unnfanget på Westerdals. I timene til forfatter og foreleser Bård Torgersen, ble de inspirert til å gjøre idéen om til realitet.

– Ikke sitt for lenge med blokka. Folk vil at ting skal skje, vi vil vise oss frem, men er ofte for ydmyke, forteller arrangørene.

Lot seg ikke begrense av pandemien

I sommer skal arrangørene representere kulturkonseptet på tre festivaler. Det er ikke offentliggjort enda, men de røper at reiseveien blir lang både nordover og sørover i Norge. Neste Løkka-Bohémen arrangement vil gå av stabelen i midten av august.

Selve idéen kom før pandemien, mens konseptet startet under nedstengingen. De ønsket ikke å la seg begrense av det verden kastet mot dem. Vil man få noe gjort må man tåle hindringer, forteller grunnleggerne.

– Beskriv Løkka-Bohémen med en kort setning

– Hva er vi? Vi vil jo ikke definere oss. Familiekaos møter kunstvennskap kanskje, sier Christophersen og tenker videre.

– Og ikke bra nok for Kulturrådet! Det er litt raddis, er det ikke, sier Vale og ler.

Med en bachelorgrad fra tekst og skribent-linja føler arrangørene at det gir mening at de driver et kunst- og kulturkonsept.

– Det er dumt at det må være sånn, men jeg føler at bachelorgraden gir folk mer tillit til konseptet. Alle kan jo drive med kunst og formidling, men for min del gir graden meg mer selvsikkerhet og trygghet i det jeg skaper, sier Vale.

– Vi er bare to sjeler som prøver å ha det litt morsomt i hverdagen. Så skaper vi et event hvor vi får utløp for det. Vi er en familie og vi vil ha flere med i familien vår, avslutter Løkka-Bohémen-grunnleggerne.

Powered by Labrador CMS