Illustrasjonsfoto.
Foto
Berit Roald / NTB

Ny undersøkelse viser dystre tall blant norske dansere

Publisert: 1. februar 2022 kl 10.52
Oppdatert: 1. februar 2022 kl 11.07

40 prosent av norske dansere og koreografer har byttet eller vurdert å bytte yrke i løpet av pandemien.

Det har vært mye snakk om kompetanseflukt under pandemien, spesielt blant sceneteknikere. En undersøkelse gjennomført av Bransjeforeningen for sceneteknisk produksjon viste at nesten 20 prosent av deres fast ansatte medlemmer hadde sluttet under pandemien.

Det er lignende tall blant norske dansere og koreografer også, viser det seg:

I en ny undersøkelse gjennomført av Norske Dansekunstnere og Danseinformasjonen, og som lanseres i morgen, er det blant medlemmene i Norske Dansekunstnere 40 prosent som sier de har vurdert å slutte som danser eller allerede har gjort det som følge av pandemien. Det skriver Klassekampen.

Undersøkelsen viser også at norske dansere hadde mye lavere inntekt enn gjennomsnittet i Norge før pandemien.

– Bekymret

Kristine Karåla Øren, leder i Norske Dansekunstnere, forteller Klassekampen at de med undersøkelsen har fått bekreftet det de fryktet.

– Nå er vi veldig bekymret for livskvaliteten dansekunstnerne har. Vi vet at det er et veldig utsatt yrke, og den sårbarheten er blitt enda tydeligere i pandemien, sier hun, og legger til:

– Vi er også bekymret for rekrutteringen. Man er faktisk ikke tjent med å ha et liv som dansere nå har, slik den økonomiske realiteten er nå.

Sigrid Øverås Svendal, daglig leder i Danseinformasjonen, sier at det må politisk handling til for å gjøre arbeidssituasjonen til dansere bedre.

Statssekretær ved Kulturdepartementet, Odin Adelsten Aunan Bohmann, skriver i en e-post til Klassekampen at tallene fra undersøkelsen som viser stor kompetanseflukt i dansebransjen, er «dramatiske». Han opplyser at departementet ikke har sett hele undersøkelsen ennå. Statssekretæren viser til at de ønsker å bevare mangfoldet i kulturbransjen gjennom ulike støtteordninger.