Kulturbransjen

Oslo kommune er blant dem som fra før har fått innvilget støtte. De skal lage en utstilling som skal ha et skeivt blikk på samlingen og historien til Vigelandmuseet og Vigelandsparken.

Mer penger til Skeivt kulturår – likevel er det over 200 søknader som ikke får støtte

Publisert Sist oppdatert

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen bevilger mer penger til Skeivt kulturår. Men fortsatt er det flere som mener at det er for få prosjekter som får støtte.

I år er det 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge, noe som skal markeres med et kulturår.

KulturPlot har tidligere skrevet om at da Kulturrådet skulle fordele fem millioner kroner til tiltak og arrangementer til Skeivt kulturår, fikk de inn 264 søknader.

Av disse fikk kun 25 støtte, altså en innvilgelsesprosent på drøyt 10.

Nå har kulturminister Anette Trettebergstuen lagt mer penger i potten til feiringen. Det skal gå til å lære den skeive ungdommen at rettighetene deres ikke kom av seg selv.

Hun og Kulturdepartementet bevilger nå 500.000 kroner ekstra til Skeivt kulturår, som skal gå til organisasjonen FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, som planlegger en informasjonskampanje spesielt rettet mot ungdommen og unge voksne.

– Det er ikke gitt at de som er unge og skeive i dag, vet nok om historien og homokampen. Det syns jeg vi skal gjøre noe med, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen til Dagsavisen.

– Dette har vi tenkt på og planlagt siden før jul, at vi ønsket et historisk formidlingsprosjekt i Skeivt kulturår særlig rettet mot ungdommen. Vi er ikke sikre på at alle unge har et veldig sterkt forhold til homohistorien. Den bør formidles for at de skal forstå at grunnleggende menneskerettigheter ikke kommer av seg selv, sier hun videre.

Mener det er for lite

At kun 25 av de 264 prosjektene som søkte støtte har fått innvilget støtte, har blitt kritisert.

– At så mange som 239 får avslag, tyder på at midlene ikke er proporsjonert etter behovet, har Tonje Kristin Moser, rådgiver ved Senter for likestilling ved Universitetet i Agder, tidligere sagt til Forskerforum.

Saken har også nådd Stortinget, skriver Fagpressenytt, der Hege Bae Nyholt i Rødt har stilt følgende i et skriftlig spørsmål: «Hvordan vil statsråden sikre mangfoldet i markeringen av Skeivt Kulturår, og vil man vurdere å komme med ytterligere bevilgninger slik at flere av søknadene kan innfris?»

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen svarer blant annet følgende på det:

«De 25 prosjektene som tildeles midler, sprer seg godt over ulike kunstfelt og på prosjekter innenfor arkiv-, bibliotek- og museumssektoren. Det er både store og små prosjekter over hele landet».

Powered by Labrador CMS