Foto

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

Kulturrådets ærespris til sørsamiske språkarbeidere

Publisert: 23. september 2022 kl 12.42
Oppdatert: 23. september 2022 kl 12.42

Prisen på 600 000 kroner, i tillegg til en skulptur av billedhugger Elena Engelsen, overføres til Saemien Sijte, det sørsamiske museet og kultursenteret i Snåsa.

Sijte sier i en pressemelding fra Kulturrådet at de vil samarbeide med de sørsamiske språksentrene om forvaltningen av prisen, slik at pengene kommer hele det sørsamiske samfunnet til gode.

– Vi ønsker å være en arena der det sørsamiske miljøet kan bruke og gjenkjenne sitt eget språk, sier museumsdirektør Birgitta Fossum.

– Med denne prisen løfter Kulturrådet fram det store, utrettelige og i stor grad frivillige arbeidet for å holde det sørsamiske språket levende, sier rådsleder Sigmund Løvåsen.

– Jeg håper dette kan bidra til at flere leser sørsamisk, og at flere velger det som sitt språk, sier museumsdirektør Fossum.

Kulturrådet har siden 1968 delt ut en ærespris for «en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv». Blant prisvinnerne er Alf Prøysen, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Liv Ullmann, Jon Fosse og Tor Åge Bringsværd. I fjor gikk prisen til Karin Krog.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb