Mange virksomheter vet mindre om mangfold blant sine besøkende, viser en undersøkelse fra Kulturrådet, som nå fører til en forsterket debatt om fokuset på mangfold i kultursektoren. Bildet er fra Sånafest i 2019.
Fotografen Samestad

Krass kritikk av Kulturdepartementets fokus på mangfold

Publisert: 18. februar 2022 kl 13.14
Oppdatert: 18. februar 2022 kl 13.33

Debatten om fokuset på mangfold i kultursektoren fortsetter etter at Kulturrådet torsdag la frem en kartlegging av mangfoldsarbeid på kunst- og kulturfeltet. 

Kulturdepartementet ber teatrene sende inn statistikk over tilbudet de gir til barn og ungdom. Dette har ført til at teatersjefer nå gjør opprør, som mener det er en trussel mot den kunstneriske friheten.

Det er det også flere som mener fokuset på økt mangfold er.

Torsdag la Kulturrådet frem en kartlegging av mangfoldsarbeid på kunst- og kulturfeltet. Det er den første undersøkelsen av sitt slag i Norge. Den viser blant annet at 87 prosent av virksomhetene oppgir at de har tiltak for mangfold. Blant disse oppgir 94 prosent at de har tiltak for innhold og program og 87 prosent for valg av samarbeidspartnere.

Rapporten kommer midt i en opphetet debatt om mangfoldskrav i kultursektoren. Leder av Protestfestivalen, Svein Inge Olsen, skrev nylig en kronikk i KulturPlot der han argumenterer for at fokuset på mangfold har gått for langt, og KulturPlot-redaktør Magne Lerø har tidligere skrevet at «alle heier på mer politikerstyrt mangfold og likestilling, men få vil snakke om at det kan ende i mindre kunstnerisk frihet og mindre kontoversielt meningsmangfold».

Kunstner Morten Traavik reagerer på resultatene fra den nye rapporten. Han er også kritisk til det økte fokuset på mangfold i kunst- og kultursektoren.

– Du kunne ikke fått det mer konformt i Øst-Tyskland enn dette. Dessverre holder kulturfeltet på å bli overtatt av en form for New Public Management, med en slags tro på at man kan kvotere seg til visse type verdier, sier Traavik til Aftenposten.

Saken fortsetter under annonsen

Positiv

Ammal Mohamed, mangfoldskoordinator ved Sentralen i Oslo, synes det er positivt at mangfold i kunst- og kulturfeltet blir satt på agendaen.

– Resultatene viser at mangfold og inkludering har fått mer plass. Jeg tror debatten har bidratt til et mer bevisst forhold til mangfold i bransjen, sier Mohamed til Aftenposten.

Hun er positiv til at for eksempel Kulturdepartementet kan stille krav til mangfold når penger skal bevilges.

Ledige stillinger – kulturjobb