Bjarte Hjelmeland vet ikke om de skal avlyse turneen eller ei – og forteller at det kan bli konkurs før våren kommer.
Foto
Heiko Junge / NTB
Bjarte Hjelmeland

Frykter konkurs til tross for gjenåpning

Publisert: 14. februar 2022 kl 10.20
Oppdatert: 14. februar 2022 kl 10.44

Til tross for at kulturarrangementer nå kan gjennomføres som normalt igjen, er situasjonen fortsatt usikker for mange.

Bjarte Hjelmeland er både produsent, medeier og artist i produksjonsselskapet Over Norge. De skal på turné med forestillingen «Vår Beatles-hyllest», og kan nå ha fulle hus på forestillingene.

Men publikum er ikke like kjappe til å kjøpe billetter for å fylle setene, ifølge Hjelmeland.

– Vi må ha støtte fra staten for å kunne gjennomføre det slik situasjonen er blitt. Ellers kan vi risikere konkurs før våren, sier han til Aftenposten.

Han peker på regjeringens stimuleringsordning for kulturlivet – en ordning som skal stimulere til aktivitet, ikke til avlysning. Søknadsportalen hos Kulturrådet, som administrerer ordningen, åpnet i starten av januar for arrangementer fra 8. desember til og med 31. mars. Arrangørene kan ikke regne med å få svar før 25. februar.

Kan tape flere millioner

– Saksbehandlingen er altfor treg. Vi klarer ikke å selge tusenvis av billetter «over natten» for å fylle seter hver gang Norge åpner litt opp igjen. Billettsalget stoppet i praksis opp da landet ble stengt ned 8. desember, sier Åsmund Gjønnes Tvedten, daglig leder i Over Norge, til Aftenposten.

Han viser til at det i Kulturrådets retningslinjer står at man kun kan få støtte hvis det foreligger publikumsrestriksjoner. Det har det ikke vært på kulturhus med faste seter etter 1. februar.

Han sier at det er fristende å gamble på støtte, men det ville kunne påføre selskapet et tap på flere millioner dersom søknaden i ettertid avvises. Det kan de ikke bære i disse tider, sier han.