Strenge smitteverntiltak på Rockefeller i Oslo, der ansatte rengjør mellom konsertene under pandemien.
Foto

Heiko Junge / NTB

Ola Smith-Simonsen i Jæger

– Dessverre beviser nasjonale helsemyndigheter igjen at de ikke har noen forståelse for hvordan ting fungerer i serveringsbransjen

Publisert: 2. februar 2022 kl 15.02
Oppdatert: 4. februar 2022 kl 09.10

Selv om arrangører med et sittende publikum kunne juble etter tirsdagens koronapressekonferanse, har leder for Norske Konsertarrangører «litt vondt i magen» på vegne av klubbscenene og store aktører med et stående publikum.

– For dem er meteren fortsatt en enorm hindring, og det tiltaket som står mellom dem og lønnsom drift, sier Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører til nettstedet Ballade.

I de nye reglene heter det at «serveringssteder skal ikke gjennomføre aktiviteter som naturlig innebærer mindre avstand mellom gjestene enn 1 meter, for eksempel dansing». Østerdal er likevel glad for at regjeringen later til å prioritere kulturbransjen høyere og likestiller den med øvrig nærings- og samfunnsliv, noe hun mener er «et solid stykke i riktig retning».

Andre fortsetter å rope varsku, blant dem daglig leder for Riksscenen, Ane Carmen Roggen, fordi både dansing og et stående publikum fremdeles er ulovlig.

– Neste trinn bør bli å åpne for stående publikum, festivaler, den sosiale dansen, klubbscenen. Nå er idrett og organiserte fritidsaktiviteter unntatt fra enmetersregelen, så hvorfor ikke de uorganiserte fritidsaktivitetene? De er enormt viktige for folkehelse og livskvalitet. For Riksscenen er den sosiale dansen helt sentral, og under strenge restriksjoner er folkedans som kulturarv rett og slett truet, uttaler Roggen, som også er redd for at kulturlivet og -arrangørene vil være blant de første – igjen – til å treffes hvis myndighetene mener det må strammes inn på ny.

På Oslo-klubben Jæger, der det også danses, kaller daglig leder og DJ Ola Smith-Simonsen de nye reglene for «en umulig suppe å navigere».

– Det er for så vidt fint at steder som baserer seg på at gjester og publikum sitter nå slipper de fleste tiltak. Dessverre beviser nasjonale helsemyndigheter igjen at de ikke har noen forståelse, eller interesse av å skjønne, hvordan ting fungerer på bakkeplan i serveringsbransjen, sier Smith-Simonsen til musikknettstedet.

Tromsø-klubben Bastard Bar kan fortsatt ikke ha mer enn 30 gjester, noe som særlig rammer konserter. Men daglig leder Pål Marcussen peker også på et annet aspekt: At han tror rekruttering og kompetanseflukt kommer til å bli et problem fremover.

– For hvorfor skal noen gidde å oppsøke en karriere i en bransje som har blitt nedprioritert så til de grader? sier han og forteller om baransatte som har fått beskjed fra Nav om å finne seg jobber i andre bransjer for å beholde dagpenger.