Kulturbransjen

Konsert med koronarestriksjoner.

Betent debatt om koronapass

Publisert Sist oppdatert

Debatten om koronapass fortsetter. En rekke organisasjoner i kulturbransjen har gått sammen om krav til myndighetene om at det må innføres. Men det er mange som mener det ikke er veien å gå.

«Når kulturlivet krever koronapass, er det et uttrykk både for fortvilelse og et ideologisk forfall. Kultur skal bygge fellesskap, ikke sementere skiller», skrev redaktør i KulturPlot, Magne Lerø, i et innlegg 16. januar.

Bakgrunnen for dette var blant annet at seks av landets største kulturorganisasjoner hadde gått sammen om et brev til helsemyndighetene der de oppfordret til å innføre midlertidig bruk av koronasertifikat så fort som mulig.

Det har pågått en debatt om koronapass de siste ukene, og det er store uenigheter både innad i bransjen og ellers.

Helse- og omsorgsdepartementet har gitt Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet i oppdrag å finne ut hvordan et koronasertifikat eventuelt kan tas i bruk på arrangementer og serveringssteder.

– Aktørene i kulturlivet har vært ekstremt lojale med tanke på myndighetenes stadig skiftende smitteverntiltak i 22 måneder. Nå er grensen nådd. Vi opplever ikke lenger tiltakene som forholdsmessige og krever en endring, sa Tone Østerdal i Norske konsertarrangører til KulturPlot i forkant av pressekonferansen som lettet på noen av tiltakene.

14. januar presenterte regjeringen flere lettelser i smitteverntiltak for kulturarrangementer, og i forrige uke økte regjeringen publikumsgrensen fra 200 til 1.500 på arrangementer med faste tilviste plasser. Mange aktører mener likevel reglene er altfor strenge, og kulturministeren har mottatt kraftig kritikk den siste tiden.

– Kan være en vei ut av stormen og inn mot trygg grunn

NKA er blant de seks organisasjonene som står bak brevet om koronapass.

– Det å ta i bruk koronasertifikat for å lette på andre tiltak er en nøkkel her. Og vi vet at det er samfunnsmessige betenkeligheter knyttet til innføringen av koronasertifikat, men i diskusjonene rundt dette må man tørre å ta se hele bredden i situasjonen. Hvorfor skal en persons rett til ikke å ta vaksinen telle mer enn kunstnere og kulturarbeideres rettighet til å utøve yrket sitt? Det er i praksis slik dette er i dag, og det kan vi ikke lenger finne oss i, sier hun.

Harald Furre, direktør i Kilden teater- og konserthus, svarte Lerø i kommentaren «Kulturbransjen forfaller, men ikke ideologisk», der han blant annet skrev følgende:

«I en uforutsigbar hverdag kan koronapasset være en vei ut av stormen og inn mot trygg grunn for kulturbransjen. Dette er en mulighet til å berge arbeidsplasser, motivasjon og publikums tillit.»

Vil ikke stå på scenen for enhver pris

I en kommentar i Ballade skriver komponist og musikksjef Martin Romberg at han vil stå på scenen igjen, men ikke for enhver pris.

Han er blant dem som er skeptisk til koronapass.

– Faktum er at et såkalt koronasertifikat uforholdsmessig og iskaldt diskriminerer på bakgrunn av vaksinasjonsstatus. Konseptet som virkemiddel bryter fundamentalt med verdier definert gjennom menneskerettigheter, sunn fornuft og den norske grunnloven. Det er verd å huske at grunnlovens paragraf 98: «Alle er like for loven. Intet menneske må utsettes for usaklig eller uforholdsmessig forskjellsbehandling.» er tatt ut av verdenserklæringen om menneskerettigheter, og videre:

– Vi må ikke bli en uverdig, maktesløs brikke i et internasjonalt spill om helsepolitikk, skriver han.

Foto Illustrasjonsbilde: En QR-kode viser om en person er vaksinert eller ikke. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Lerø er inne på det samme i sitt innlegg.

– Det er tusenvis av mennesker som tar ukloke helsemessige valg som fører til store kostander for samfunnet og belaster helsevesenet. Vi har imidlertid ingen tradisjoner for å dele mennesker inn i grupper, kalkulere hva de koster samfunnet og utforme egne regler som begrenser gruppens adferd og tilgang til samfunnets fellesarenaer, og videre:

– I ekstremsituasjoner kan koronapass forsvares, men ikke i et land med våre verdier når vi nærmer oss en normalsituasjon og det er tvil om tiltaket vil ha nevneverdig effekt.

Invitert til møte

Etter kritikken som har haglet den siste tiden, har kulturminister Anette Trettebergstuen invitert kulturen, idretten og frivilligheten til møte om koronasituasjonen mandag.

På møtet kan den som vil, både komme med kommentarer og stille spørsmål om reglene som gjelder for smittevern nå, opplyser Kultur- og likestillingsdepartementet i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS