Annonse
Foto: Lionel Bonaventure / AFP

Wikipedia er 20 år

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

15. januar 2001 ble nettstedet Wikipedia sjøsatt av de amerikanske grunnleggerne Jimmy Wales og Larry Sanger. Wikipedia ble opprinnelig lansert på engelsk, men spredte seg raskt til en rekke andre språk. Nå, 20 år senere, er nettleksikonet som alle har gratis tilgang til på nett, et av verdens mest besøkte nettsider, skriver Klassekampen.

Hvem som helst kan redigere og tilføye innhold på siden. Det har blant annet en halv million nordmenn gjort. Prosjektleder Mali Brødreskift hevder det er få eksempler på at folk med overlegg har vridd på sannheten.

Brødreskift beskriver Wikipedia som et storstilt dugnadsarbeid hvor folk på tvers av ideologiske, politiske, kulturelle og språklige skillelinjer har gått sammen om å skape og utvikle et nettleksikon, og hvor frivillige bidragsytere har brukt fritida si på å skrive artikler med leksikalsk kvalitet.

Brødreskift tror det er flere grunner til at det umiddelbart slo an, men krediterer nerdefaktoren som en viktig årsak i starten. Nå tror Brødreskift derimot at populariteten har mer med språk, kultur og identitet å gjøre.

– Den katalansk-språklige versjonen av Wikipedia ble lansert dagen etter at den tyske versjonen så dagens lys i mars 2001. Det nyeste tilskuddet er Wikipedia på enaresamisk, noe som forteller hvordan nettleksikonet også er et viktig instrument for å bygge opp språk, kultur og identitet.

For det er ingen tvil om at nettleksikonet fortsatt er populært. Brødreskift forteller at leksikonet – totalt over hele verden – de siste to årene i snitt har hatt 22 milliarder besøk hver måned.

Annonse
Annonse
Annonse