Annonse
Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke er bekymret for norske kulturbedrifter. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Virke-sjef frykter konkursras

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Én av tre Virke-bedrifter utsetter betaling av skatt og avgifter. Til sammen har norske bedrifter utsatt en skatteregning på 4,7 milliarder kroner som forfallet i april.

– Disse tallene er mer alarmerende enn de var for bare én måned siden. Jeg er redd for et konkursras, hvis ikke vi tar disse signalene på alvor. Vi står overfor noen tøffe måneder, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke til DN.

Så langt har konkurstallene vært lave under koronakrisen, blant annet som følge av svært få konkursbegjæringer på grunn av manglende innbetaling av skatter og avgifter til staten.

Men nå skylder bedriftene det offentlige milliarder av kroner. 

– Ved årsskiftet hadde 21.700 virksomheter og privatpersoner søkt om å få utsatt betalingen av moms, skatt og arbeidsgiveravgift, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Hedeman i Skattedirektoratet.

Av 10.000 søknader om å få utsatt momsbetaling, er 8000 innvilget. Disse har fått utsettelse for betaling av cirka 3,3 milliarder kroner. 

Det er i tillegg gitt betalingsutsettelser for skatt og arbeidsgiveravgift på cirka 1,4 milliarder kroner, slik at den samlede summen blir 4,7 milliarder kroner.

Virke-sjef Kristensen oppfordrer regjeringen til å fortest mulig komme med en tiltakspakke som varer ut pandemien.

Sstatssekretær Lucie Katrine Sunde-Eidem (V) i næringsdepartementet sier at regjeringen vil vurdere en forlengelse av utsatt frist for innbetaling av skatt og merverdiavgift, og at de kommer til å ha økonomiske tiltak så lenge krisen varer.

Annonse
Annonse
Annonse