Mange kunstnere blir tvunget til å ta oppdrag i stedet for å bli ansatt. – Arbeidsmiljøloven er for uklar mener Creo-leder Hans Ole Rian.
Ihne Pedersen / Creo
Creo

– Veldig mange som tar oppdrag som næringsdrivende, burde vært ansatt i stedet

Publisert: 30. april 2021 kl 09.44
Oppdatert: 30. april 2021 kl 09.44

Det blir stadig flere selvstendig næringsdrivende i kultursektoren. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antall enkeltpersonforetak innen kunstnerisk virksomhet og underholdningsvirksomhet er tredoblet fra 2008 til 2019: fra 6233 til 18.498.

Nå melder flere kunstnerorganisasjoner at det er et økende problem at medlemmene deres presses til å sende fakturaer i stedet for å motta lønn, ifølge en rapport fra 2019.

Ved å ta oppdrag går de glipp av sosiale rettigheter som sykepenger, dagpenger og pensjonssparing.

Hans Ole Rian i kunstnerorganisasjonen Creo mener det trengs en opprydding i bransjen.

Han mener det har blitt spesielt tydelige i lys av pandemien. Selvstendig næringsdrivende har ikke rett på dagpenger, men Stortinget har fått på plass en midlertidig ordning. Denne mener Creo nå må videreføres. Creo vil også sette ned et lovutvalg som kan gå igjennom arbeidsmiljøloven og klargjøre definisjonene av en arbeidsgiver og en arbeidstaker.

Forslaget ble spilt inn til Koronakommisjonen i fjor, og førstkommende torsdag skal det opp i LOs representantskap.

– Veldig mange som tar oppdrag som næringsdrivende, burde vært ansatt i stedet. Vi frykter at mange som i dag er selvstendig næringsdrivende, ender opp med en så dårlig pensjon at de ikke kan leve av den, sier Hans Ole Rian, forbundsleder i Creo til Klassekampen.

Saken fortsetter under annonsen

Fagforeningene, inkludert Creo, mener arbeidsgivere allerede i dag bryter loven ved å definere arbeidstakere som oppdragsgivere feilaktig. Ingen har derimot prøvd dette rettslig.

Rian i Creo mener likevel arbeidsmiljøloven er for uklar og har for store gråsoner. Ifølge Skatteetaten er mange av disse situasjonene ulovlige i henhold til skattelovgivningen, sier han, men mener det å skulle stevne en oppdragsgiver for brudd på denne er en vanskelig vei å gå.

Ledige stillinger – kulturjobb