Annonse
Avviser rolleblanding - Shabana Reman. Foto: Heiko Junge / NTB
Shabana Rehman

Tar til motmæle mot anklager om rolleblanding etter å ha deltatt i «Sløserikommisjonen»

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Som medlem i ytringsfrihetskommisjonen blir Shabana Rehman anklaget for rolleblanding etter at hun og Mímir Kristjánsson deltok i teaterforestillingen «Sløserikommisjonen» av regissør Morten Traavik. Norske Dansekunstnere mener det «vitner om manglende rolleforståelse» hos kommisjonen.

Dette avviser Reman selv. Hun mener deltakelsen i forestillingen var helt i tråd med kommisjonens arbeid, og suer de er blitt oppfordret av sekretariatet til å delta i alle arenaer og være i samtale med alle som behandler ytringsfrihets-tematikken. Særlig dem de er uenig med. Hun mener deltakelsen i teaterstykket kan sammenliknes med å delta i en panelsamtale om ytringsfrihet.

– Alt rundt «Sløserikommisjonen» er en av de største debattene innen kunst og ytringsfrihet. Så klart skal vi som medlemmer av kommisjonen være der og lytte til alle involverte, deriblant Søberg, for å innhente informasjon til arbeidet vi gjør, sier Rehman som også er mangfoldskonsulent hos kunstprosjektet Traavik.info, til Klassekampen.

Hun lurer også på hva Norske Dansekunstnere mener konsekvensene av «rolleblandingen» skal være. Hvis de mener hun skal fjernes som medlem i kommisjonen eller slutte i jobben sin synes hun det hele minner om sensur.

Kristine Karåla Øren, forbundsleder i Norske Dansekunstnere, sier at hun ikke mener at Kristjánsson og Rehman skulle unngått å delta, men at hun setter spørsmålstegn ved rollevurderingene. Hennes poeng er å problematisere uklarheten, sier hun. Ved å delta i forestillingen sår nemlig kommisjonsmedlemmene tvil om sen egen nøytralitet, mener Øren.

– Sammenblandingen av rollene mellom Sløseriombudsmannen og kommisjonen er utrolig krevende. Vi opplever å ha mindre tillit og troverdighet til kommisjonen på grunn av rolleblandingen, sier forbundsleder Øren, til Klassekampen.

Annonse
Annonse
Annonse